Το Eurogroup, μετά από ένα θρίλερ διαρκείας και αφού δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, άναψε το βράδυ της Παρασκευής το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, η εκταμίευση αναμένεται στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου, υπό την έγκριση του συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είχε προηγηθεί η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Πέμπτης, που περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες.

Παρά τη συγκεκριμένη θετική απόφαση, το δράμα της Ελλάδας θα συνεχιστεί, καθώς οι ηγέτες των ισχυρών της ΕΕ μοιάζουν μοιραίοι και άβουλοι και αδυνατούν να φτάσουν σε μια τελική λύση για το "ελληνικό πρόβλημα".

Ενδεικτικό του αδιεξόδου, είναι ότι ακόμα μια φορά αναβάλλεται η λήψη πρωτοβουλιών, καθώς όπως ανακοινώθηκε και επισήμως τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, θα ακολουθήσει ακόμα μία την Τετάρτη.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι τα μηνύματα που στέλνουν στις αγορές οι ευρωπαίο ηγέτες είναι καταστροφικά.

Διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η αναποφασιστικότητα Γερμανίας και Γαλλίας, έχει ανησυχήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πιέζει ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και να συμφωνήσουν σε μια τελική λύση.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ένα πακέτο βοήθειας 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που αρνείται η Γερμανία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διέψευσε ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.

Ο χρόνος όμως πιέζει, καθώς το πακέτο βοήθειας ύψους 256 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, είναι φανερό ότι απέτυχε να καθησυχάσει τις αγορές, με την κρίση χρέους να εξαπλώνεται στην ευρωζώνη.

Οι στόχοι της Ελλάδας και η απαισιοδοξία του πρωθυπουργού.

Με 5 στρατηγικούς άξονες, αλλά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις αποσκευές του πρωθυπουργού, πηγαίνει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής

Οι άξονες αυτοί είναι:

*Είμαστε και θα παραμείνουμε στο ευρώ

*Αφετηρία και κεκτημένο κάθε συζήτησης είναι τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου

*Στόχος είναι να πετύχουμε την ελάφρυνση χρέους που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη

*Η όποια ρύθμιση αποφασιστεί θα πρέπει να διασφαλίζει ομαλότητα σε τράπεζες και ασφαλιστικά

*Βασικός στόχος είναι όλες οι αποφάσεις να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πάντως με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε απαισιόοδοξος για το αν θα υπάρξει κάποια απόφαση την Κυριακή.

"Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα καταλήξουμε την Κυριακή σε αποφάσεις. Είναι όμως αναγκαίες και καθοριστικές".

Ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η πορεία της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr θα συναντηθεί το απόγευμα σήμερα, Σάββατο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Το πρωί της Κυριακής είναι προγραμματισμένη η έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα προηγηθεί συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεωνμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα.