Ανοικτό άφησε αξιωματούχος του Ο.Η.Ε. το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του Muammar Gaddafi, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera. Ο Christof Heyns, ειδικός εισηγητής του Ο.Η.Ε. για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις ανθρώπων εξήγησε αργά χθες το βράδυ ότι με βάση το οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τις τελευταίες στιγμές του Λίβυου Συνταγματάρχη είναι πιθανό ο θάνατός του να αποτελεί έγκλημα πολέμου.

\"\"«Μια κατάλληλη έρευνα από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) σε συνεργασία με τον Ο.Η.Ε. είναι η δοκιμασία-κλειδί που θα δείξει αν το μέλλον της Λιβύης θα είναι συνυφασμένο με τη Δημοκρατία. Οι συμβάσεις της Γενεύης είναι ξεκάθαρες στις περιπτώσεις φυλακισμένων που δεν εκτελούνται έχοντας περάσει πρώτα από δίκη. Και αν πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα πολέμου, επομένως υπάρχουν ένοχοι», τόνισε.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η νέα κυβέρνηση να τοποθετηθεί σε μια ξεκάθαρη και στέρεα βάση όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιου είδους ενέργειες. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να ξεκινήσει μια διεθνής έρευνα σχετικά με αυτό το ζήτημα. Το θέμα δεν είναι μόνο ο Gaddafi αλλά οι μελλοντικοί κίνδυνοι από παρόμοιες ενέργειες εναντίον τρίτων. Η “χάραξη γραμμών” αποτελεί κομβικής σημασίας προκειμένου να πούμε ότι το νέο σύστημα έχει τοποθετηθεί σε ένα επαρκές πλαίσιο λογοδοσίας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, εκπρόσωπος του NTC, ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Gaddafi θα καθυστερήσει προκειμένου το νεκρό σώμα του να εξεταστεί από ιατροδικαστές στο πλαίσιο έρευνας για τα ακριβή αίτια θανάτου του. Παράλληλα, δεν έχει αποφασισθεί ακόμα η τοποθεσία στην οποία θα ταφεί η σορός του. Ήδη μέλη της οικογένειάς του, που ζουν εξόριστα στη Συρία, έχουν ζητήσει να τους αποδοθούν τα πτώματα των συγγενών τους.

\"\"

«Καλούμε τον Ο.Η.Ε., την οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης και τη Διεθνή Αμνηστία να αναγκάσει το Μεταβατικό Συμβούλιο να παραδώσει τα σώματα των μαρτύρων στη φυλή τους στη Σίρτη και να επιτρέψουν να ταφούν στο πλαίσιο μιας τελετής η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό κανάλι της Συρίας το οποίο υποστήριζε παραδοσιακά τον πρώην ισχυρό άνδρα της Λιβύης.

Μυστήριο με τα αίτια του θανάτου του

Μπορεί ο Λίβυος Συνταγματάρχης να κείτεται πλέον νεκρός μέσα σε ένα ψυγείο κρεοπωλείου στη Μισράτα, ωστόσο φαίνεται ότι ο θάνατός του συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον στη διεθνή κοινότητα.

\"\"Αν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Mahmoud Jibril, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Λίβυος Συνταγματάρχης πέθανε στη διάρκεια διασταυρωμένων πυρών με στρατιώτες που προσπαθούσαν να τον πάρουν από τα χέρια των μαχητών του NTC, αρκετά video που δείχνουν τις στιγμές οι οποίες ακολούθησαν της σύλληψής του μέσα από υπόνομο όπου είχε καταφύγει, έρχονται να προκαλέσουν νέα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του.

Ο Mahmoud Jibril υποστήριξε ότι ο Gaddafi ήταν ζωντανός μέχρι και τη στιγμή που το ασθενοφόρο βρισκόταν καθ\’οδόν για το νοσοκομείο στη Μισράτα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters ο οδηγός του ασθενοφόρου έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Λίβυος Συνταγματάρχης ήταν ήδη νεκρός όταν έφθασε δίπλα του.

«Δεν προσπάθησα να τον επαναφέρω καθώς ήταν ήδη νεκρός», τόνισε ο Ali Jaghdoun.

Αιμορραγώντας στο αριστερό τμήμα του κεφαλιού του, δέχεται σπρωξίματα στο σώμα και χτυπήματα στο κεφάλι την ίδια στιγμή που άνθρωποι φωνάζουν, ουρλιάζουν και πυροβολούν στον αέρα.

\"\"Φανερά σοκαρισμένος ο Muammar Gaddafi αγγίζει το κεφάλι του και δείχνει στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του τα αίματα. Στη συνέχεια τον ανεβάζουν πάνω σε ένα όχημα από το οποίο λίγη ώρα αργότερα τον τραβούν με τη βία, με τον ίδιο να μην αντιστέκεται.

Αν και υπάρχουν αρκετά video με αυτές τις σκηνές, δεν έχει δημοσιευτεί κανένα που να δείχνει τη στιγμή του θανάτου του. Κι όλα αυτά ενώ αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι ο Λίβυος Συνταγματάρχης εκτελέστηκε, δεχόμενος πυρά στο κεφάλι και το σώμα.

«Τον πυροβολήσαμε. Κάποιος τον πυροβόλησε με πιστόλι εννέα χιλιοστών στα πλευρά», ανέφερε ένας από τους στρατιώτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σε δηλώσεις του στο βρετανικό Sky News. 

Η Διεθνής Επιτροπή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. που ερευνά ήδη υποθέσεις δολοφονιών, βασανιστηρίων και άλλων εγκλημάτων στην αφρικανική χώρα, αναμένεται να ερευνήσει και τα αίτια θανάτου Muammar Gaddafi, σύμφωνα με τον Christof Heyns.

«Αποτελεί θεμελιώδης αρχή του Διεθνούς Δικαίου οι άνθρωποι που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από δίκη. Συνοπτικές εκτελέσεις απαγορεύονται ρητά. Είναι τελείως διαφορετικό να σκοτώνεται κάποιος στο πεδίο της μάχης», πρόσθ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook