Ανατροπή που έφερε τα πάνω κάτω στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία έρχεται να υποβαθμίσει το παλιό Βιομηχανικό Τμήμα, νυν Εξαγωγικό, μειώνοντας τις έδρες εκλογής του. Πρόκειται για το ένα από τα πέντε τμήματα από τα οποία προέρχονται οι υποψήφιοι, τα οποία εκτός από το Βιομηχανικό είναι το Εμπορικό, το Βιοτεχνικό, το Επαγγελματικό και το Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, από τις 5 έδρες που είχε προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου να λάβει το εν λόγω Τμήμα, το υπουργείο καθόρισε τελικά μόνο μια, προκαλώντας έτσι έντονη αναστάτωση στους συνδυασμούς, καθώς και οι δύο επικεφαλής των παρατάξεων που είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες – τόσο δηλαδή ο κ. Βαγγέλης Καρκανάκης από τον συνδυασμό \”Ανεξάρτητο Επιμελητήριο\” όσο και ο κ. Μανόλης Αλιφιεράκης από την \”Επιμελητηριακή Ανανέωση\” – προέρχονται από αυτό.

Η \”Ν.Κ.\” επικοινώνησε χθες και με τους δύο επικεφαλής των ψηφοδελτίων, ζητώντας την τοποθέτησή τους για τα νέα δεδομένα, με τον κ. Καρκανάκη, ο οποίος δεν έχει ακόμα παρουσιάσει επισήμως το ψηφοδέλτιό του, να μιλά για κίνηση που «ουσιαστικά καταστρατηγεί και υποβαθμίζει το τμήμα, και, αν διαπιστωθεί τελικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε νέες στρατηγικές».
Ο ίδιος, επισημαίνοντας το πού μπορεί να αποσκοπεί όλο αυτό, ανέφερε: «Νομίζω ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης, πιθανότατα για να ενισχύεται ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων στην Αθήνα, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και τα αμιγή επιμελητήρια».

Προκειμένου να παρεμποδιστεί μια τόσο δυσάρεστη τροπή, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, όπως είπε ο επικεφαλής της παράταξης \”Επιμελητηριακή Ανανέωση\” Μανόλης Αλιφιεράκης, μεθαύριο Δευτέρα θα σταλεί επιστολή στο υπουργείο, στην οποία «θα ζητάμε να παραμείνουν οι έδρες όπως είχαμε προτείνει». Τα ψηφοδέλτια ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Αλιφιεράκης, παραμένουν ακόμα ανοιχτά, καθώς τελική ημερομηνία κατάθεσής τους έχει οριστεί η 3η Νοεμβρίου.

Εμπλοκή στις εκλογές

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, δημιουργούν μια περίεργη κατάσταση στο θέμα των εκλογών, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να προχωρήσει ο τελικός σχηματισμός των παρατάξεων, με την αγωνία να παρατείνεται, αφού μετά την τελική υπουργική απόφαση απαιτείται στη συνέχεια από την εκλογική επιτροπή να ορίσει τα σχήματα. Σημειώνεται ότι η εκλογική διαδικασία στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, η οποία παράλληλα θα πραγματοποιείται σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, ημέρες Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, και ώρες από 8 π.μ. έως 5:30 μ.μ. στην οδό Κορωναίου.

Τη συμμετοχή της στις εκλογές του Επιμελητηρίου ανακοίνωσε χθες και μια τρίτη παράταξη, αυτής της \”Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης\”, η οποία στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων).

Σε αυτή μετέχουν επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι του Ηρακλείου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, βιώνουν «καθημερινά τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και των αντίστοιχων διοικήσεων του Επιμελητήριου Ηρακλείου. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε αποφασίσαμε την αυτοτελή κάθοδο και συμμετοχή μας στις εκλογές του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου που θα διεξαχθούν στις 3-4 και 5 Δεκεμβρίου».

Συγκεκριμένα, την παράταξη απαρτίζουν οι Βασιλακάκη Μαρία, Βρυθιάς Μανόλης, Γαρεφαλάκης Νίκος, Ερμίδης Συμεών, Καγιαμπάκης Δημήτρης, Καλιγιαννάκης Μιχάλης, Καραντεμοίρης Γεώργιος, Καραντεμοίρη Κάλια, Ορφανός Στέλιος, Σταματάκης Γεώργιος, Τσαγκαράκης Μιχάλης, Τσουλφάς Μιχάλης, Χαλκιαδάκης Μιλτιάδης και Χατζηγεωργίου Μανόλης.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της παράταξης, προβάλλοντας τις ιδέες και τους στόχους τους, τονίζουν ότι «η ενίσχυση της \”Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης\” στα Επιμελητήρια μπορεί να προβάλλει εμπόδια στις συμβιβασμένες διοικήσεις. Σήμερα γίνεται πιο φανερό ότι χρειαζόμαστε αγωνιστές και όχι \”αξιόπιστους συνομιλητές\” των κυβερνήσεων. Χρειαζόμαστε αγώνες για ανατροπή στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας και όχι \”διαβούλευση\” με το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων».

(neakriti.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook