Αυξάνονται διαρκώς τα ποσοστά ενδοσχολικής βίας τα οποία καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Tσιάνης μιλώντας σε ειδική επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε  στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον κ.Τσιάνη, "βλέπομε ότι στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια η βία στο σχολείο ήταν περίπου στο 12-14%, πέρυσι είχε φθάσει στο 30%".

Μάλιστα ο καθηγητής τόνισε πως η ενδοσχολική βία εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους.

Την λεκτική βία, που χρησιμοποιούν περισσότερο τα κορίτσια, τη σωματική βία, τη σεξουαλική βία, την κοινωνική απομόνωση παιδιών από άλλα παιδιά, ενώ μια ιδιαίτερη μορφή βίας που εκδηλώνεται μέσα από τα κινητά και το διαδίκτυο, είναι η ηλεκτρονική βία

Ο κ.Τσιάνης επεσήμανε ότι, το φαινόμενο είναι ανησυχητικό γιατί μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά και σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

"Πιστεύομε ότι το σχολείο είναι σημαντικός παράγοντας από την μια μεριά να βοηθήσει την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και από την άλλη έγκαιρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της βίας και της επιθετικότητας, γιατί η βία και η επιθετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε παραβατικότητα σε χρήση ουσιών σε λήψη αλκοόλ και οτιδήποτε άλλο που δεν βοηθά ώστε να έχομε ώριμους και παραγωγικούς πολίτες", είπε ο αναπληρωτής καθηγητής.

Όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται για καταπολέμηση αυτού του φαινόμενου το υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, θα εφαρμόσει πρόγραμμα για την καταπολέμηση της βίας στο σχολείο

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 50 δημοτικά σχολεία της Αθήνας και θα αφορά 5000 παιδιά και 500 εκπαιδευτικούς.