Διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας λαμβάνουν σήμερα οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς ευθύνονται για 17,1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

 Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά συμβάματα αναμένεται να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.

Ο κύριος εκπρόσωπός τους, η αθηροσκληρωτική νόσος αποτελεί μια από τις ελάχιστες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού που εμφανίζουν μια τόσο μακρά περίοδο «επώασης», με την αθηροσκλήρωση να ξεκινά την προσβολή των αρτηριών μας ήδη από την πρώτη και δεύτερη δεκαετία της ζωής.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για αθηροσκληρωτική νόσο και κύρια αιτία πρόωρης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων παγκοσμίως, το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύριο έως το 2025.

\"http://1.bp.blogspot.com/-x6ht9wMSla8/TpKkstfKQCI/AAAAAAAA2HE/NilCqeyQNoI/s320/lardia.jpg\"Η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής όλων μας, με την καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου ανάπτυξής της. Εκτός από την υπέρταση, αυτοί είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και οι υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα.

Ωστόσο, με τη συνεχή επιστημονική έρευνα και την εισαγωγή όλο και πιο σύγχρονων επεμβατικών τεχνικών (όπως η πρωτογενής αγγειοπλαστική, η διαδερμική εμφύτευση βαλβίδων, η πρωτοποριακή μέθοδος της απονεύρωσης των νεφρών κ.τ.λ.) διευρύνονται οι ορίζοντες της Ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς στα ήδη πολύ αποτελεσματικά σύγχρονα φάρμακα προστίθενται συνεχώς νέα «όπλα» στη φαρέτρα των ιατρών. Με τον τρόπο αυτόν, γεννιούνται νέες ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης εκατομμυρίων ατόμων με στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, ανθεκτική υπέρταση κ.τ.λ. σε ολόκληρο τον κόσμο.

(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook