Ανοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες στη Βουλγαρία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών και δημοτικών εκλογών, όπου το συντηρητικό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ θεωρείται φαβορί.

Σχεδόν 6.900.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τον διάδοχο του σοσιαλιστή προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος έχει ήδη δύο πενταετείς θητείες στο ενεργητικό του και δεν μπορεί πλέον να θέσει υποψηφιότητα.

Ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους είναι επίσης αρχηγός του στρατού και εκπροσωπεί τη χώρα στις διεθνείς της σχέσεις.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι είναι ο συντηρητικός Ρόσεν Πλεβνέλιεφ που έχει το προβάδισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο σοσιαλιστής Ιβάιλο Κάλφιν και η ανεξάρτητη υποψήφια Μεγκλένα Κούνεβα πρώην επίτροπος της ΕΕ.

Οι υποψήφιοι ζητούν καλύτερη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι μέλος (από το 2007) αλλά το πιο φτωχό.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου.

Οι Βούλγαροι καλούνται επίσης να εκλέξουν σήμερα με το σύστημα της απλής αναλογικής τους εκπροσώπους τους σε 264 δημοτικά συμβούλια.

Η ίδια ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών και δημοτικών εκλογών αναμένεται να ευνοήσει την προσέλευση των ψηφοφόρων που μπορεί να φθάσει το 60%, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκόπησης αναμένονται λίγο πριν από τις 20:00.

Τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το βράδυ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook