Ο λόγος που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής, την προσεχή Τετάρτη, ήταν οι διαφωνίες Γάλλων-Γερμανών για το «κούρεμα» και τον EFSF.

Κορυφαίες κοινοτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται «το Βήμα» σημειώνουν ότι το μείζον ζήτημα είναι να επιτευχθεί εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. Για το σκοπό αυτό έχουν αρχίσει συνομιλίες από την περασμένη εβδομάδα και ελπίζεται ότι αυτές θα έχουν καταλήξει ως την προσεχή Τετάρτη ώστε οι ηγέτες της ευρωζώνης να ανακοινώσουν μια συμφωνία-πακέτο.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οι ξένοι ιδιώτες που είναι κάτοχοι ομολόγων θα προτιμήσουν να αποδεχθούν ένα γενναίο κούρεμα από το να χάσουν περισσότερα αργότερα.

Η τρόικα λέει ότι αν δεν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα ώσπου να ξαναβγεί στις αγορές σε 10 χρόνια, θα φθάσουν τα 252 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τον EFSF, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ συζητά τη λειτουργία του ως εγγυητή ζημιών έναντι όσων αγοράζουν κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης σε ένα ποσοστό που θα μπορούσε να είναι γύρω στο 30%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook