Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η απόφαση δημοτικών συμβουλίων να σβήνουν τα φώτα ή να περιορίζουν την ηλεκτροδότηση σε δρόμους πόλεων με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.

Μπλακ άουτ σημειώνονται σε αγροτικές περιοχές, σε προάστια και στο κέντρο πόλεων σε πολλές περιοχές της Βρετανίας, όπως το Κάρντιφ το Σέφιλντ και το Εδιμβούργο, ενώ την ίδια τακτική σκέφτονται να ακολουθήσουν Ουαλία και Σκοτία.

Τα σχέδια για την μείωση του φωτισμού περιλαμβάνουν είτε το να σβήνουν εντελώς τα φώτα την αντικατάσταση των λαμπών με νέες που θα απενεργοποιούνται αυτόματα ή θα σβήνουν κατά την διάρκεια των «νεκρών» ωρών, αργά το βράδυ. Σύμφωνα με κάποια πιο προχωρημένα σχέδια δεν αποκλείεται η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας με στόχο την παρακολούθηση δρόμων και το φωτισμό τους ανάλογα με τις περιστάσεις.

Με αυτό το πιλοτικό σύστημα, οι εκπρόσωποι των δημοτικών συμβουλίων πιστεύουν πως θα εξοικονομήσουν πολλά χρήματα, καθώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο συνάντησε τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για έξαρση της εγκληματικότητας. Το κόστος της ηλεκτροδότησης στους δρόμους της Βρετανίας ανέρχεται ετησίως στις 500 εκατομμύρια λίρες ωστόσο πολλοί αμφισβητούν το σχέδιο λέγοντας ότι έχει υπερεκτιμηθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook