Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα καταγράφηκαν 79 επιθέσεις καρχαρία στη διάρκεια του 2010 εκ των οποίων οι έξι ήταν θανατηφόρες. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο μεγαλύτερος τα τελευταία δέκα χρόνια. Σχεδόν οι μισές από αυτές σημειώθηκαν σε αμερικανικά ύδατα, 14 σε αυστραλιανά και 8 ανοιχτά των νοτιοαφρικανικών ακτών.

Ο ιχθυολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Τζορτζ Μπέργκες, τόνισε ότι αυτή η αύξηση είναι φυσιολογική, χωρίς όμως να δημιουργείται μια αιτιώδης σχέση. «Ο κόσμος περνά όλο και περισσότερη ώρα στη θάλασσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των επιθέσεων αυξάνεται απαραίτητα. Ο πληθυσμός και το ενδιαφέρον για τη θαλάσσια ψυχαγωγία είναι που αυξάνονται».

Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις στην Αφρική μιας και σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις πέντε ημερών στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μία είχε μάλιστα μοιραία κατάληξη. «Το συγκεκριμένο περιστατικό με καρχαρίες ήταν το πιο ασυνήθιστο στην καριέρα μου» δήλωσε ο ιχθυολόγος.

Τί γίνεται όμως με κάποιον ο οποίος θα δεχτεί επίθεση; Ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση; Ο Τζορτζ Μπέργκες είναι σαφής. «Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο ρύγχος είναι η λύση» ανέφερε. Εφόσον μπορέσει να παραμείνει ψύχραιμος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook