Ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στα πρότυπα του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περιοχή του Ελληνικού.

Ο ισπανός αρχιτέκτονας, Χοσέ Άσεμπίγιο παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την ανάπλαση της περιοχής, κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και αργότερα με τους υπουργούς Επικρατείας, Χ.Παμπούκη, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη, Παιδείας Άννα ∆ιαµαντοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η αξιοποίηση του Ελληνικού θα πρέπει να συνδυάσει δύο κεντρικά στοιχεία: Την εύκολη και ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών στο πάρκο από τη µία πλευρά και τη δυνατότητα προσέλκυσης στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων από την άλλη που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν την Τετάρτη ότι οι προτάσεις Ασεµπίγιο δεν είναι δεσµευτικές για την κυβέρνηση η οποία και θα προσδιορίσει το ποσοστό του πρασίνου που θα καταλάβει την συνολική έκταση του Ελληνικού – περίπου 6.000 στρεµµάτων – και σύµφωνα µε πληροφορίες θα είναι αρκετά υψηλό.

Οι ιδέες που ανταλλάχθηκαν στη διερευνητική συζήτηση ήταν πολλές. Και αφορούσαν τη δηµιουργία πολιτιστικών κέντρων, χώρων βιβλιοθηκών, οικονοµικών και συνεδριακών κέντρων, όπως επίσης και την αξιοποίηση ενός κοµµατιού του πάρκου για εκπαιδευτική χρήση υπό τη µορφή ερευνητικών κέντρων και κέντρων τεχνολογίας για πανεπιστήµια.

Επιπλέον, δεν απορρίφθηκαν ιδέες για ήπια οικιστική ανάπτυξη ή ακόµη για τη δηµιουργία ενός µεγάλου ακουάριουµ στην καρδιά του πάρκου.

Παράλληλα, στο τραπέζι έπεσαν και ιδέες για την ανέγερση κυβερνητικών κτιρίων στη λογική της δηµιουργίας ενός µεγάλου «κυβερνείου» που θα φιλοξενήσει όλα τα υπουργεία σ’ έναν χώρο.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι «µέληµα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το Ελληνικό ως αντίβαρο στις υποβαθµισµένες συνοικίες της Αθήνας». ∆ήλωση που δεν αποκλείει να χρησιµοποιηθεί µέρος του Ελληνικού για την εξεύρεση πόρων µε τους οποίους θα µπορέσουν να αναβαθµιστούν άλλες υποβαθµισµένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Πάντως έχει αποκλείσει προτάσεις – σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές – για δηµιουργία καζίνου, πίστας για Φόρµουλα 1 ή µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες.

Ο υπουργός Επικρατείας αρµόδιος για επενδύσεις Χάρης Παµπούκης θα µεταβεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Κατάρ για συζητήσεις µε την εκεί κυβέρνηση. Ως γνωστόν οι Καταριανοί έχουν ήδη εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Ελληνικό, εποµένως κατά το ταξίδι του στο Κατάρ ο κ.Παµπούκης αναµένεται να συζητήσει διεξοδικά τις δυνατότητες ανάπτυξης του µνηµονίου συνεργασίας ύψους 5 δισ. δολαρίων που υπογράφηκε τον περασµένο Σεπτέµβριο στη Νέα Υόρκη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook