Στα 30 έως 50 εκατ. ευρώ κυμαίνεται η αξία γης του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης. Αυτή είναι η εκτίμηση των συμβούλων που έχει προσλάβει το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να συμβάλλουν στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και στην εξεύρεση πόρων που θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση, στη διαμόρφωση της οποίας συνέπραξαν η Attica Properties και οι «Ευρωσύμβουλοι», έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κι έχει αυτονόητο ενδιαφέρον για δύο τουλάχιστον λόγους. Πρώτον, διότι καταρρίπτει κάποιους μύθους για την τεράστια αξία του συγκεκριμένου χώρου των 180 στρεμμάτων και προσγειώνει τις προσδοκίες και δεύτερον, διότι έχει τεθεί υπ\’ όψιν της τρόικα, που σαφώς έχει λόγο στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, οι σύμβουλοι για τα ακίνητα του Δημοσίου εξετάζουν μεν διάφορα σενάρια -ή μάλλον προσεγγίσεις- για κάθε ακίνητο, αλλά τελικά στο ταμείο υποβάλλουν μία πρόταση, με σαφή εντολή οι οικονομικοί τους υπολογισμοί να είναι συντηρητικοί και άρα πιο κοντά στην πραγματικότητα της αγοράς.

150 στρέμματα

Εν προκειμένω, για το ακίνητο της Δ.Ε.Θ., οι εκτιμήσεις έγιναν με βάση κάποιες παραδοχές. Κατ\’ αρχάς από τα 180 στρέμματα αφαιρέθηκαν περίπου 30, εκ των οποίων τα 17 αφορούν τις βάσιμες διεκδικήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την κεντρική οδό της Δ.Ε.Θ. από την πύλη της ΧΑΝΘ μέχρι το Παλέ ντε Σπορ. Τα υπόλοιπα 13 στρέμματα που αφαιρέθηκαν αφορούν σε εγκαταστάσεις, η χρήση των οποίων δεν μπορεί να αλλάξει, όπως δεν μπορεί να αλλάξει η χωροθέτησή τους, όπως είναι το Παλέ ντε Σπορ, τα συνεδριακά κέντρα «Ιωάννης Βελλίδης» και «Νικόλαος Γερμανός», ο πύργος του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Έτσι, ο καθαρός προς αξιοποίηση χώρος περιορίζεται σε περίπου 150 στρέμματα, επί των οποίων υπάρχουν σήμερα εγκαταστάσεις –κυρίως εκθεσιακά περίπτερα- 65.000 τετραγωνικών μέτρων. Η προσέγγιση των συμβούλων βασίζεται στην παραδοχή ότι στο τέλος της αξιοποίησης ο δομημένος χώρος εντός των 150 στρεμμάτων θα είναι πολύ λιγότερος, πιθανόν να διαμορφωθεί μεταξύ 40.000 – 50.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο σενάριο που έχει στα χέρια του το ταμείο προβλέπεται η αξιοποίηση του χώρου για ήπια οικιστική ανάπλαση, με δεδομένο βέβαια ότι, όπως έχει εξαγγείλει και η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει νέο εκθεσιακό κέντρο στην περιοχή της Σίνδου. Σε αυτήν την περίπτωση, στα 150 στρέμματα θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και θα κατασκευαστούν κατοικίες, κάτι που θα προσδώσει στο συγκεκριμένο κομμάτι γης αξία 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή 200.000 ευρώ το στρέμμα.

Όπως σημειώνουν οι μελετητές, αυτό το σενάριο δύσκολα θα υλοποιηθεί, αφού θα υπάρξουν αντιδράσεις, ενώ και το οικονομικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο δεν θεωρείται σημαντικό. Αντίθετα, υπάρχει μια παραλλαγή αυτού του σεναρίου, που βρίσκεται πλησιέστερα σε ό,τι υπάρχει τίποτα, προσφέρει επίσης μια μεγάλη ζώνη πρασίνου και αυξάνει την αξία της γης. Σε αυτήν την προσέγγιση, τα 150 στρέμματα αξιοποιούνται για τη δημιουργία αφενός ενός μικρότερου από το σημερινό, αλλά σαφώς πιο λειτουργικού εκθεσιακού κέντρου (30.000 τετρ. μέτρα) κι αφετέρου ενός ψυχαγωγικού και εμπορικού κέντρου, αλλά και συγκροτήματος γραφείων. Σε αυτήν την περίπτωση, η συνολική δομημένη επιφάνεια ίσως προσεγγίσει τα 55.000 – 60.000 τετρ. μέτρα, με την αξία της γης να φτάνει στα 50 εκατ. ευρώ, γύρω στις 330.000 το στρέμμα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook