Την εικόνα ότι οι διαφορές τους τείνουν να γεφυρωθούν επιχείρησαν να δώσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες. Βερολίνο και Παρίσι δηλώνουν ότι έχουν συνείδηση της ειδικής ευθύνης τους και «μιλούν την ίδια φωνή», ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν «κοινές, φιλόδοξες και βιώσιμες απαντήσεις» στην κρίση.

Οι αποφάσεις την Τετάρτη θα αφορούν το θέμα της Ελλάδας, τις τράπεζες, την αύξηση της δύναμης πυρός του EFSF και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης. Σαρκοζί και Μέρκελ υπογράμμισαν τη σημασία λήψης συνολικών αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής με συναίσθηση των ευθυνών όλων «για να αποφευχθεί η καταστροφή».

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να υπάρξει «εμβάθυνση» στα θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, πιθανότατα με αλλαγή των Συνθηκών, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι χώρες πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των δικών τους ευθυνών και των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν».

Για την Ελλάδα, ο Σαρκοζί είπε ότι «τα πράγματα προοδεύουν, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη. Επεσήμανε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και άλλους εταίρους «για τη δέσμη μέτρων» που πρέπει να ληφθούν. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι οι «οι χώρες πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των δικών τους ευθυνών και των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν».
Ταυτόχρονα, ο Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε την ειδική ευθύνη που έχουν Γαλλία και Γερμανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ότι την Τετάρτη θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία που θα είναι υλοποιήσιμη και θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση.

Αμφότεροι απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το ύψος ενός ελληνικού «κουρέματος» εάν δεν αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις για τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «αρχίζει να υπάρχει μία κατανόηση». Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες χρησιμοποίησης του Ταμείου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να συγκλίνουν.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι οι τράπεζες οι ίδιες θα πρέπει αρχικά να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια στις αγορές, εάν δεν είναι σε θέση τότε το κάθε κράτος θα ζητηθεί να βοηθήσει και εάν ούτε αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Σαρκοζί τόνισε πως το σημαντικό είναι να έχουν οι πολίτες εμπιστοσύνη στις τράπεζες, να μην χάσουν τα χρήματά τους οι καταθέτες.

Ανέφερε, επίσης, ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει σεβαστεί κανένα κανόνα, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και όλοι οι εταίροι πρέπει να συμβάλλουν.

Ως το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει ρόλο στη μόχλευση του EFSF, Σαρκοζί και Μέρκελ υπογράμμισαν πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και στηρίζουν αυτή την ανεξαρτησία. Ανέφεραν ότι τα δύο μοντέλα που συζητούνται δεν εμπεριέχουν την ΕΚΤ.

Και για την κατάσταση στην Ιταλία η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η μείωση του χρέους, γεγονός που πρέπει να συμβαδίζει με δομικές ανακατατάξεις.

«Έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι βιώνουμε μία κρίση άνευ προηγουμένου με επίκεντρο το ευρώ, και για το λόγο αυτό, επισήμανε, Παρίσι και Βερολίνο μιλούν με την ίδια φωνή και επιβεβαιώνουν τη θέληση για μία κοινή πολιτική.

Δήλωσε ότι τα θέματα παρουσιάζουν ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία και πολυπλοκότητα «δεδομένου ότι αφορούν υψηλά κονδύλια, εμπλέκονται και εταίροι του ιδιωτικού τομέα με τους οποίους πρέπει να έλθουμε σε συμφωνία, εμπλέκεται η ΕΚΤ, η Κομισιόν, το ΔΝΤ».

«Εδώ και χρόνια ψάχνετε λύση και κάθε φορά αποτυγχάνετε. Πώς περιμένετε να σας πιστέψουμε;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε δημοσιογράφος στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος απάντησε λέγοντας ότι από τη μία πλευρά υπάρχουν οι θεατές και από την άλλη οι δρώντες.

Τα πράγματα δεν έχουν αποτύχει, είπε ο Σαρκοζί, επικαλούμενος την Ιρλανδία που όπως είπε ενώ βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης, σήμερα βρίσκεται καθ\’ οδόν προς την έξοδο, την Πορτογαλία που χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης τα πράγματα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά και της Ισπανίας για την περίπτωση της οποίας υπογράμμισε την αίσθηση της ευθύνης από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Βρισκόμαστε σε σημείο να πάρουμε αποφάσεις για χώρες που δεν μας εξέλεξαν, είπε ο Σαρκοζί.

Στην ίδια ερώτηση η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι στο μέλλον η χρηματοπιστωτική πολιτική πρέπει να είναι διαφορετική. «Με πόνο και αλληλεγγύη πρέπει να μάθουμε την προσαρμογή. Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν μπορεί να μας πει 100% ποιο είναι το επόμενο καλό βήμα. Κάνουμε διστακτικά βήματα και αργά γιατί πρέπει να προβλέψουμε το μέλλον και τις εξελίξεις» δήλωσε.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε κατ\’ επανάληψη πως απαιτούνται συνεκτικά και αθροιστικά βήματα, πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του το πρόβλημα της υπερχρέωσης και να αναπτυχθούν μηχανισμοί ελέγχου στο Eurogroup.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook