Ένα εκατομμύριο ευρώ το έτος υπολογίζεται ότι θα είναι τα έσοδα του Δήμου Θεσσαλονίκης από τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου νεκρών, η κατασκευή του οποίου δρομολογείται εντός των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα εισπράττει 500-600 ευρώ για κάθε αποτέφρωση και υπολογίζεται ότι τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου θα γίνονται 1.500-2.000 αποτεφρώσεις ετησίως. Η εκτίμηση αυτή πηγάζει από το δεδομένο ότι σήμερα γίνονται από γραφεία τελετών της Ελλάδας περίπου 1.500 αποτεφρώσεις ετησίως στη γειτονική Βουλγαρία.

Οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν από τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής και ελεύθερων χώρων Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εισήγηση για την έγκριση δημιουργίας κέντρου αποτέφρωσης νεκρών και οστών, προϋπολογισμού κατασκευής και εξοπλισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Το αποτεφρωτήριο, που θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα, προτείνεται να γίνει σε ιδιόκτητο χώρο του δήμου, έκτασης 500 στρμ., στα κοιμητήρια της Θέρμης και σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο. Εκεί θα χωροθετηθεί έκταση 2 στρεμμάτων και θα κατασκευαστεί κτήριο περίπου 700 τ.μ., όπου θα στεγαστούν οι απαραίτητες για το αποτεφρωτήριο λειτουργίες.

«Η χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου εντός του κοιμητηρίου θα γίνει σε θέση που δεν θα υπάρχει οπτική επαφή και σύμπτωση λειτουργίας με τα κοιμητήρια, για να μην προσβάλλει τις ταφικές συνήθειες των πιστών που γίνονται με παραδοσιακό τρόπο, και δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά τις όμορες περιοχές, αφού θα κατασκευαστεί με τήρηση όλων των σχετικών περιβαλλοντικών όρων. Θα αποτελεί δε αρχιτεκτονικά ένα κτήριο υψηλής αισθητικής» αναφέρει στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook