Ο αριθμός των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις στο αιδοίο υπερτετραπλασιάστηκε μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με την μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων να παρατηρείται στις 40άρες, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Ο καρκίνος του αιδοίου συνήθως προκαλείται από λοίμωξη από ιούς ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) – τους ίδιους που προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του (επιστημονικά αποκαλούνται ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου ή VIN), πρέπει να αντιμετωπίζονται με εγχείρηση, λέιζερ ή ιατρικές θεραπείες, σύμφωνα με νέες οδηγίες που εξέδωσαν το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG) και η Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης & Τραχηλικής Παθολογίας (ASCCP).

Οι ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες χωρίζονται σε δύο κύριους τύπους. Ο συνήθης τύπος VINσχετίζεται με τα καρκινογόνα στελέχη των HPV και παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο διαφοροποιημένος τύπος VIN συχνά σχετίζεται με δερματολογικά προβλήματα του αιδοίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του αιδοίου, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται ολοένα περισσότερο στις 40άρες γυναίκες, παρατηρούνται εμφανείς διογκώσεις του δέρματος, που μπορεί να έχουν λευκό, γκρι, κόκκινο, καφέ ή μαύρο χρώμα.

«Οι περισσότερες ασθενείς δεν παρατηρούν κάποια συμπτώματα, αλλά μερικές έχουν αιμορραγία, εκκρίματα ή κνησμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ACOG δρ Τζέραλντ Φ. Τζόζεφ, επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα.

«Καλό θα ήταν οι γυναίκες να ελέγχουν περιοδικά το αιδοίο τους για τυχόν ασυνήθιστα σημάδια ή βλάβες – και εάν εντοπίσουν κάτι, να απευθυνθούν αμέσως στον γυναικολόγο τους».

Ανάπτυξη και υποτροπές

Αν και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις στο αιδοίο αυξάνονται, ο καρκίνος του αιδοίου παραμένει σπάνιος σε σύγκριση με τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών και του σώματος της μήτρας, επεσήμανε ο δρ Λ. Στιούαρτ Μασάντ, μέλος της ACOG, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Ιλινόι και επικεφαλής της Μονάδας Γυναικολογικής Ογκολογίας του πανεπιστημίου.

Όπως συμβαίνει και με τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου, έτσι και αυτές στο αιδοίο αναπτύσσονται αργά, πρόσθεσε. Επιπλέον, το εμβόλιο εναντίον των HPV που συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, φαίνεται πως μειώνει και τον κίνδυνο αλλοιώσεων στο αιδοίο.

Η κλινική εξέταση είναι ο μοναδικός τρόπος διάγνωσης των ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών του αιδοίου, ενώ οι περισσότερες βλάβες χρειάζονται βιοψία. Εάν υπάρχει υπόνοια για καρκίνο, η καλύτερη επιλογή είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.

Η αφαίρεση με λέιζερ των προκαρκινικών αλλοιώσεων είναι αποδεκτή, ενώ οι χαμηλής διαφοροποίησης βλάβες μπορούν απλώς να παρακολουθούνται ή να αντιμετωπιστούν με τοπική κρέμα επί 12 έως 20 εβδομάδες.

Ανεξάρτητα από την θεραπεία που θα γίνει, πάντως, τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά και οι γυναίκες που έχουν κάνουν θεραπεία γι’ αυτές τις αλλοιώσεις διατρέχουν εφ’ όρου ζωής αυξημένο κίνδυνο υποτροπής και ανάπτυξης καρκίνου του αιδοίου.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook