«Δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένοι άνθρωποι. Πλημμυρισμένες και κατεστραμμένες παραλιακές περιοχές που σήμερα θεωρούνται τα «φιλέτα» της τουριστικής οικονομίας. Κατεστραμμένες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, ο βιολογικός καθαρισμός των Χανίων, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Κλειστά λόγω των κυμάτων ή των κατολισθήσεων τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα και των δρόμων που οδηγούν προς τα Νότια της Κρήτης. «Γονατισμένες» οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη περιμένουν με αγωνία την συνδρομή των ομάδων διασωστών από τις Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.»

Αυτό είναι το σενάριο της μεγάλης πανευρωπαικής άσκησης η οποία πραγματοποιείται σε πρακτικό επίπεδο σήμερα και αύριο σε Ηράκλειο και Χανιά.

Πρόκειται για μια άσκηση η οποία βασίζεται στις επιπτώσεις στην σημερινή Κρήτη, ενός σεισμού αντίστοιχου με εκείνον που συνέβη τον Ιούλιο του 365 π.Χ.

Τότε που ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 8 και άνω Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης προκάλεσε όχι μόνο τεράστιες γεωλογικές αλλαγές στο νησί, αλλά και τεράστιες καταστροφές που επιδεινώθηκαν από ένα γιγαντιαίο κύμα τσουνάμι με αποτέλεσμα την καταστροφή των πόλεων της Κρήτης και χιλιάδες νεκρούς.

Η πανευρωπαική άσκηση με την επωνυμία «Ποσειδών» πραγματοποιήθηκε «επι χάρτου» στα τέλη του περασμένου Μαίου και συνεχίζεται σήμερα και αύριο, σε πρακτικό επίπεδο με την συμμετοχή των εξής φορέων :

Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και της Κύπρου (Πολιτική Άμυνα). Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών. Τεχνολογίες Τηλεϊατρικής (Γαλλία) και Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα (Γαλλία).

Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, ΕΛ.ΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια Κρήτης, Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου, Δήμοι Ηρακλείου & Χανίων, Ε.Ε.Σ., Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης.

Πρόγραμμα άσκησης «EU POSEIDON 2011»:

1η ημέρα , Ηράκλειο, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011:

Ώρα 9 το πρωί, ενημέρωση Ελλήνων και ξένων παρατηρητών και δημοσιογράφων στο ΙΤΕ.
Ώρα 10:30 – 11.30 το πρωί, στο ΕΚΑΒ ( Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου) θα πραγματοποιηθεί η άσκηση σε πραγματικούς επιχειρησιακούς τόνους.
Ώρα 13:30 Συντονιστικό Όργανο Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο.
Ώρα 14:30 – 18:00 Αλμυρός ποταμός – Λινοπεράματα, ( σε πλήρη ανάπτυξη Εθνικές και Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ).

2η ημέρα, Χανιά, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011:

Ώρα 10:30 – 12:30 το πρωί στη θέση Κλαδισσός, ( σε πλήρη ανάπτυξη Εθνικές και Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ).
Ώρα 13:00 Συντονιστικό Όργανο στην έδρα Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Ώρα 14:30 – 17:00 στο παλιό Νοσοκομείο Χανίων, ( σε πλήρη ανάπτυξη Εθνικές και Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ).

Την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 στις 10 το πρωί θα γίνει αξιολόγηση της Άσκησης, στην Αίθουσα Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ( Πλ. Κουντουριώτη ).