Ξεπέρασε το 90% η συμμετοχή στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην Τυνησία χθες, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της ανεξάρτητης επιτροπής που διοργάνωσε την διαδικασία.

\”Από τα 4,1 εκατ. πολίτες που ενεγράφησαν (στους εκλογικούς καταλόγους) ψήφισε πάνω από το 90%\”, είπε ο Μπουμπακέρ Μπεν Τάμπερ, γενικός γραμματέας της επιτροπής.

Η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί σήμερα, 10 μήνες από τη στιγμή που ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε σε μια πράξη διαμαρτυρίας που αποτέλεσε το έναυσμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ένα μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα, το Ενάχντα, θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό, κάτι που ανησυχεί τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε χθες ότι η λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου στην Τυνησία, που άρχισε με την αυτοπυρπόληση του Μπουαζίζι και ολοκληρώθηκε όταν ο πρώην πρόεδρος Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν \’Αλι τράπηκε σε φυγή καταφεύγοντας τελικά στη Σαουδική Αραβία, \”άλλαξε την πορεία της ιστορίας\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook