Πακέτο σε πέντε μέτωπα ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Τετάρτης, προκειμένου να δοθεί μία συνολική λύση στην κρίση χρέους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι οι άμεσες οικονομικές προκλήσεις είναι τόσο σοβαρές, ώστε οι αποφάσεις της 21 Ιουλίου δεν επαρκούν, και δηλώνουν αποφασισμένοι «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις που είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητας της Ευρωζώνης», όπως δήλωσε ο κ. Ρομπάι.

Κατά τη Σύνοδο της Κυριακής συμφωνήθηκαν «οι στόχοι και η στρατηγική» και σε τρεις ημέρες θα υπάρξουν οι αποφάσεις, αφού προηγηθεί και η απαραίτητη τεχνική εργασία, μεταξύ άλλων στο Ecofin.

Ο κ. Ρομπάι περιέγραψε τη στρατηγική σε «πέντε μέτωπα»:

1. Αποφασιστική δράση των κυβερνήσεων για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. «Αυτό σημαίνει πλήρη σεβασμό στους δημοσιονομικούς στόχους και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών» ανάφερε ο κ. Ρομπάι, προσθέτοντας ότι μέχρι την Τετάρτη «κάποια μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι η χώρα τους εφαρμόζει πλήρως τα μέτρα που έχει υποσχεθεί». Το μήνυμα αφορά κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

2. Μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. «Καλωσορίζουμε την ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του νέου πακέτου μέτρων, όπως και την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Εργαζόμαστε για μία λύση με τον ιδιωτικό τομέα, για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, ως μέρος του νέου προγράμματος για την Ελλάδα».

3. Eνίσχυση του EFSF. «Αρκετές επιλογές βρίσκονται υπό εξέταση» σημειώνει ο κ. Ρομπάι.

4. Σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών θα οριστικοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης».

5. Οικονομική διακυβέρνηση. «Βραχυπρόθεσμα, αυτό σημαίνει βελτίωση της οργάνωσης και ενίσχυση της δημοσιονομικής και οικονομικής επιτήρησης. Μεσοπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση, αποτελεσματικότερους μηχανισμούς εφαρμογής αποφάσεων και, τελικώς, βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση».


Iκανοποίηση εκφράζει η Κριστίν Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες την «πολύ ικανοποιητική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

«Σημειώθηκε πολύ ικανοποιητική πρόοδος, ήταν πραγματικά μια αποτελεσματική σύνοδος και ελπίζω ότι βρισκόμαστε πραγματικά στην σωστή κατεύθυνση για την Τετάρτη», ημέρα της δεύτερης Συνόδου, με στόχο την οριστικοποίηση των μέτρων αντίδρασης της ΕΕ στην κρίση χρέους, ανέφερε η Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook