Σαν «κόρη οφθαλμού» θα πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι οι πολίτες το δικαίωμα μας για δημόσια, δωρεάν περίθαλψη υψηλής ποιότητας.

Δεν είναι λίγες οι φορές, την φετινή χρονιά, που οι γιατροί , οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Κρήτης, έχουν διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς τον Υπουργό Υγείας για «επιβολή σχεδίων και μέτρων υποβάθμισης των μονάδων υγείας του νησιού».

Την μέγιστη αξία της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν περίθαλψης «έζησα» από κοντά τις προηγούμενες ημέρες όπου μετά από μια ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση βρίσκομαι τώρα στο στάδιο της αποθεραπείας.

Γνώρισα Γιατρούς, προϊστάμενους και νοσηλευτικό προσωπικό τους οποίους προσωπικά δεν ήξερα και όμως μου άφησαν άριστη εντύπωση με τον επαγγελματισμό και την ανθρώπινη συμπεριφορά τους.

Όλοι εργάζονταν με ομαδικό πνεύμα και ευσυνειδησία που έμεινα έκπληκτος αφού το αρμόδιο Υπουργείο έχει «διοχετεύσει» διαφορετική εικόνα στην κοινή γνώμη, περί της «ανάγκης αναβάθμισης της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης», που όμως άλλα απεργάζεται, αφού ήδη λειτουργούν οι «μηχανισμοί κατεδάφισης της», όπως καταγγέλλουν δημόσια οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ και οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Νοσοκομείων της Κρήτης καθώς και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι πολίτες έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε στην φιλότιμη προσπάθεια Γιατρών, νοσηλευτών και εργαζόμενων που πασχίζουν να κρατήσουν ακέραια τη απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έβλεπα την ομάδα προετοιμασίας και εργασίας του Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής κ. Κων/νου Κουλουριδάκη να προετοιμάζει από την προηγούμενη ημέρα την διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης.

Στο χειρουργείο όλοι ήταν πανέτοιμοι οπλισμένοι με υπευθυνότητα αλλά και με ευχάριστη διάθεση που την διοχέτευαν στον περίγυρο επιβεβαιώνοντας το πνεύμα ομαδικής συνεργασίας.

Η κα Γεωργογιαννάκη Πέρσα, Επιμελήτρια Β΄ αναισθησιολόγος, με τον βοηθό της σε εγρήγορση και ευγενική προσπάθεια για την καλλίτερη δυνατή συνεργασία με τον υπό χειρούργιση ασθενούντα.

Ο Ειδικευόμενος Ιατρός κ. Κτιστάκης Ιωάννης να συμπληρώνει την ομάδα χειρουργικής επέμβασης, όλοι δε σε συντονισμένη και άψογη μεταξύ τους συνεργασία.

Στη διάρκεια της νοσηλείας διαπίστωσα τις εξαιρετικές υπηρεσίες που πρόσφεραν, όχι μόνο σε εμένα αλλά σε όλους τους νοσηλευόμενους, ο προϊστάμενος Ορθ/κής κλινικής κ. Φραγκιουδάκης Γιώργος και η υπεύθυνη της κλινικής κα Φυντριλάκη Χρύσα καθώς και όλοι του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τις παραπάνω περιγραφές διατυπώνω για έναν σοβαρό και σημαντικό λόγο.

Όλες οι ομάδες ιατρών, νοσηλευτών και εργαζόμενων του Νοσοκομείου Χανίων εργάζονται με ζήλο και προθυμία, χωρίς να παραβλέπω και τις ελάχιστες εξαιρέσεις που σε όλους τους τομείς του δημοσίου συναντά κανείς.

Αυτή την ανεκτίμητη προσφορά ψυχής (από επιστήμονες και ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται την δουλειά τους) κινδυνεύουμε να χάσουμε και να οδηγηθούμε, αργά αλλά σταθερά, στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, με όλες τις συνέπειες (οικονομικές και άλλες) που μπορεί να έχει μια τέτοια οδυνηρή εξέλιξη.

Όχι ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες αλλά κάποιοι ονομαζόμενοι «μεγαλογιατροί» δεν καταλαβαίνουν από «άδεια φακελάκια» και θα τα θέλουν καλά γεμάτα, ξεχνώντας τον όρκο του Ιπποκράτη.

Σημ.: Η επιστολή αυτή θα κοινοποιηθεί στον κ. Υπουργό Υγείας.

Γιάννης Μ. Γαβριλάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook