Μεγάλη ανταπόκριση σε επίπεδο συμμετοχών, σημειώνει ο 4ος Διαγωνισμός Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας, ο οποίος συνδιοργανώνεται στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2011 στο Παλιό Τελωνείο, από τον Δήμο Χανίων και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Στόχος της εν λόγω διοργάνωσης από πλευράς Δήμου Χανίων είναι η προβολή της Κρητικής διατροφής, καθώς και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, στον οποίο κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας.

Στο πλαίσιο του διήμερου διαγωνισμού θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικές δημιουργίες επαγγελματιών, παραδοσιακών εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, ξενοδοχείων και μαθητών δημοσίων & ιδιωτικών σχολών.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ομιλίες για την Κρητική διατροφή, παρουσιάσεις παραδοσιακών πιάτων και γλυκών, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές σχολών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αρτοποιϊας καθώς επίσης και επαγγελματίες Μάγειροι, Ζαχαροπλάστες και Chef. Υπάρχουν τέλος κατηγορίες που απευθύνονται σε Συλλόγους (Συνεταιρισμούς) γυναικών, ΚΑΠΗ & νοικοκυρές.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν δύο πιάτα. Το ένα πιάτο θα είναι για τον έλεγχο (δοκιμή) από την κριτική επιτροπή και το άλλο για την παρουσίαση και την φωτογράφηση.

Το έντυπο συμμετοχής οφείλει ο διαγωνιζόμενος να το υποβάλλει στα γραφεία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης (Γράμμου 10, ΤΚ 713 07, Ηράκλειο Κρήτης), μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου 2011, αυτοπροσώπως, ή μέσω του ταχυδρομείου με ημερομηνία μέχρι 05 Νοεμβρίου 2011 (σφραγίδα), ή μέσω του E-MAIL: chefcret@otenet.gr ή μέσω FAX: (281-0) 243572.

Επίσης, στα Χανιά, κ. Μακρή Γεώργιο, τηλ.:6934785351, καθώς και στον Δήμο Χανίων (Τμήμα Πολιτιστικών, τηλ. 28213/41613).

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της Λέσχης Αρχιμαγείρων (τηλ:2810 243572)

Το πρόγραμμα του διαγωνισμού

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΩΡΑ 10.00 π.μ.

1η ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11/2011

ΚΛΑΣΗ Α' ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ 10.00 - 12.00
Κατηγορία Α-1 Δημιουργικές συνθέσεις αρτοσκευασμάτων
Κατηγορία Α-2 Καλλιτεχνική δημιουργία με βάση τη νεκρή ζύμη (μη φαγώσιμο)

ΚΛΑΣΗ Β' ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Κατηγορία Β-1 Ζεστό πιάτο φρέσκου ζυμαρικού (παραδοσιακό) 10.00 - 11.30
Κατηγορία Β-2 Ζεστό πιάτο λαχανικών με χρήση ελαιολάδου 12.00-13.30
Κατηγορία Β-3 Ζεστό πιάτο με βάση το κρέας (κατσίκι-χοιρινό-κοτόπουλο-κουνέλι) 14.00-15.30
Κατηγορία Β-4 Ζεστό πιάτο χοχλιοί 16.00-17.30
Κατηγορία Β-5 Ζεστό πιάτο παραδοσιακές πίτες 18.00-20.00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
12:30 - 13:30 Ομιλία για την κρητική διατροφή, ομοιότητες & διαφορές με τη μεσογειακή
15:30 - 17:00 Ζωντανή παρουσίαση γαμοκούλουρου
17:30 - 19:00 Ζωντανή παρουσίαση παραδοσιακής μαραθόπιτας & σφακιανόπιτας

ΤΕΛΟΣ 1ης ΗΜΕΡΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 20.30

2η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 13/11/2011

ΚΛΑΣΗ Γ' ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ-ΚΑΠΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κατηγορία Γ-1 Ζεστό πιάτο με χρήση άγριων χόρτων 10.00-11.00
Κατηγορία Γ-2 Ζεστό πιάτο παραδοσιακά σφουγγάτα 11.30-12.30
Κατηγορία Γ-3 Ζεστό πιάτο παραδοσιακές πίτες 13.00-14.30

ΚΛΑΣΗ Δ' ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Κατηγορία Δ-1 Δημιουργία ελεύθερου πιάτου 15.00-16.00
Κατηγορία Δ-2 Δημιουργία παραδοσιακού επιδορπίου 16.30-17.30

ΚΛΑΣΗ Ε' ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ CHEF'S ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Κατηγορία Ε-1 Δημιουργία κύριου πιάτου με άγνωστα υλικά 18.00-19.00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
11:30 - 13:00 Ζωντανή παρουσίαση μπουγάτσας
13:30 - 15:00 Μαγειρεύοντας με τα παιδιά
15:30 - 17:00 Ζωντανή παρουσίαση ξεροτήγανων
17:00 - 18:00 Συγκροτήματα (Χοροί και τραγούδια)

ΤΕΛΟΣ 2ης ΗΜΕΡΑΣ

19:30 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ-ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ