Η αυτοτελής φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 20% των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων και η συνακόλουθη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομιών, στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών που θα έρθουν με το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, από το 2012 τα φορολογητέ ακαθαρά εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, ατομικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις θα φορολογούνται με συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι θα «πιάσουν» σημαντικό τμήμα της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς αρκετοί δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τα 12.000 ευρώ (το προηγούμενο αφορολόγητο όριο).

Περίπου 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες υπολογίζεται ότι δηλώνουν κατά μέσο όρο ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ!

Εναλλακτικά, εξετάζεται η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει για τους αγρότες, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν βιβλία και να εκδίδουν αποδείξεις, ενώ σχεδιάζεται και η επιβολή του τέλους επιδεύματος (500 ευρώ σε περιοχές άνω των 200.000 κατοίκων) σε όλους τους αυταπασχολούμενους.

Παράλληλα, επί τάπητος είναι η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Μεταξύ αυτών θα είναι το ύψος του τζίρου και των κερδών, ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η περιοχή της έδρας τους, η κινητή περιουσία

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook