Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του χτεσινού καταστροφικού σεισμού στο νομό Βαν της Ανατολικής Τουρκίας είναι 264 νεκροί και περίπου 1.300 τραυματίες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάϊ, ανακοίνωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 239 άτομα, αλλά μερικά λεπτά αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ντρίς Ναΐμ Σαχίν, ανέφερε ότι ο αριθμός έχει φτάσει στους 264.

Ο απολογισμός αφορά στην πόλη Βαν, την επαρχία Έρτζις και τα χωριά του νομού. Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ντρις Ναΐμ Σαχίν, είχε δηλώσει ότι έχουν καταρρεύσει 80 πολυκατοικίες στις αστικές περιοχές και στις μισές από αυτές υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Το έργο της διάσωσης συνεχίζεται. Ο Αταλάϊ δήλωσε πως υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα χωριά. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που είχε κάνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα είχε πει ότι η μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει στα χωριά.

Σωστικά συνεργεία και βοήθεια φτάνουν στο Βαν από σχεδόν ολόκληρη την Τουρκία. Ως προς τη διεθνή βοήθεια, έχουν φτάσει τρία αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν που μετέφεραν στο Βαν σωστικά συνεργεία 191 αντρών, ενώ το Ιράν έχει στείλει υλική βοήθεια και ιατρικό προσωπικό.

Συμπαράσταση μέσω... Twitter

Μέσα στο ταραχώδες κλίμα, δημοσιογράφος τουρκικού καναλιού ζητούσε πέντε ώρες μετά το σεισμό κατάλυμα για όσους έχασαν τα σπίτια τους μέσω του Twitter. Επτά ώρες μετά, ανακοίνωσε ότι έλαβε 17.000 mails ατόμων, που προσέφεραν στέγη. «Θα τα προωθήσω στην κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης. Σας ευχαριστώ όλους προς χάριν των θυμάτων του σεισμού», έγραψε στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, πολλά απευθείας μηνύματα συμπαράστασης και βοήθειας αναρτήθηκαν στο Twitter. Ένας αστυνομικός έγραψε: «Είμαι στην Κωνσταντινούπολη. Μπορώ να φιλοξενήσω μια οικογένεια», ενώ κάποιος άλλος σημείωσε: «Το σπίτι μου είναι μικρό, αλλά μπορώ να φιλοξενήσω δύο έως τρία άτομα στο δωμάτιο της κόρης μου».