Σε φιάσκο εξελίχθηκε η κινηματογραφικής έντασης επιχείρηση της Νασα και των αμερικανικών αρχών ασφαλείας να συλλάβουν κύκλωμα εμπορίας σεληνιακών βράχων, όταν τελικά “απέδωσε” ένα μικροσκοπικό πετραδάκι και μια 74χρονη τρομοκρατημένη γιαγιά.

Όπως περιγράφει σε άρθρο του το enet, πράκτορες της Νάσα και αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα και προτεταμένα όπλα όρμησαν σε ένα οικογενειακό εστιατόριο στην  Νότια Καλιφόρνια. Στόχος τους ήλπιζαν ότι θα είναι ένα μέλος του παράνομου κυκλώματος εμπορίας σεληνιακών πετρωμάτων της Αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά τα ευρήματα ήταν απογοητευτικά.

Ο στόχος τους, η Τζόαν Ντέιβις, η οποία προσπαθούσε να πουλήσει από το ίντερνετ το σεληνιακό πέτρωμα, αποδείχθηκε πως ήταν μια 74χρονη γιαγιά που για να μαζέψει λεφτά για τον άρρωστο γιο της πουλούσε ένα πετραδάκι που της άφησε ο μακαρίτης άντρας της.

Το δε πέτρωμα είχε μέγεθος μικρότερο από έναν κόκκο ρυζιού και ο Νιλ Άρμστρονγκ το είχε χαρίσει στον άντρα της -ο οποίος δούλευε σαν μηχανικός στη Νάσα- γιατί ήταν φίλοι. Οι πράκτορες παρόλα αυτά άρπαξαν την γιαγιά, η οποία στην κυριολεξία κατουρήθηκε και την απομόνωσαν στο πάρκινγκ πίσω από το εστιατόριο όπου και την ανέκριναν, πριν καταλήξουν ότι δεν χρειάζεται να απαγγείλουν κατηγορίες στη μελανιασμένη ύποπτο.

Η γιαγιά έψαξε στην συλλογή με τα ενθύμια που άφησε ο μακαρίτης άντρας της όταν δούλευε για εταιρεία εργολάβο της Νάσα και βρήκε το “πέτρωμα” κλεισμένο σε ακρυλική θήκη, μαζί με ένα κομμάτι από την ασπίδα θερμότητας του Apollo 11 και προσπάθησε να πουλήσει το πρώτο για 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

Τελικά της πήραν το “πέτρωμα” και τώρα ο δικηγόρος της θέλει να υποβάλει μήνυση αφού η πελάτης του δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα.

Η Νάσα προσπαθεί από την πλευρά της να ελέγξει τη μοίρα 2.200 δειγμάτων σεληνιακών πετρωμάτων της (συνολικού βάρους 380 κιλών) που έφεραν στη Γη οι αποστολές των Apollo από το 1969 ως το 1972  και τα οποία συχνά χαρίστηκαν από επίσημους και μη και σκόρπισαν σε περισσότερες από 90 χώρες.    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook