Ως μια πολύ μεγάλη απώλεια για τον Δήμο Γόρτυνας, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης την είδηση του θανάτου του Ιταλού αρχαιολόγου, Antonino Di Vita, ο οποίος είχε συνδέσει το τεράστιο αρχαιολογικό του έργο με τις ανασκαφές στην αρχαία Γόρτυνα. «Ο Δήμος μας θρηνεί για τον χαμό ενός πολύ σπουδαίου ανθρώπου και επιστήμονα, που έχει συνδέσει άρρητα το όνομά του και την επαγγελματική του σταδιοδρομία με την Γόρτυνα.

Η συμβολή του στην ανάδειξη της Αρχαίας Γόρτυνας ήταν καθοριστική και άπαντες στο Δήμο θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τον έχουμε στην καρδιά μας. Η μνήμη του θα είναι αιώνια και σαν Δήμος Γόρτυνας θα φροντίσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να προβάλουμε το σπουδαίο έργο που άφησε φεύγοντας. Η σημαντικότατη συμβολή του στη γνώση της ιστορίας της αρχαίας πόλης της Γόρτυνας αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας και η συνεισφορά του όχι μόνο στην ανάδειξη αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξη της, αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάζει τον Γορτύνιο Antonino Di Vita.» επισήμανε ο Δήμαρχος με αφορμή την τραγική είδηση για το θάνατο του Ιταλού Καθηγητή Αρχαιολογίας.

Ο Antonino Di Vita άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή στη Ρώμη.
Ήταν γεννημένος το1926 και κατείχε τίτλο Ακαδημαϊκού, Καθηγητού Αρχαιολογίας, Κοσμήτορος της Σχολής Γραμμάτων και Φιλοσοφίας, ήταν Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Macerata Ιταλίας, ενώ υπήρξε και Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αρχαία Γόρτυνα Παράλληλα είχε αναπτύξει και συγγραφικό έργο καθώς είχε εκδώσει το βιβλίο με τίτλο «Η Γόρτυνα της Κρήτης 15 αιώνες ζωής της Πόλης 2010» Ο εκλιπών έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Γόρτυνας ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε, στα πλαίσια του εορτασμού του προστάτη του Τυμπακίου και πρώτου Επισκόπου Κρήτης Αγίου Τίτου, τιμήθηκε για την προσφορά του τόσο από το Δήμο Γόρτυνας, όσο και από την η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.

Με την αναγγελία του θανάτου του παγκοσμίου φήμης Ιταλού αρχαιολόγου και επίτιμου δημότη Γόρτυνας, καθηγητή Antonino Di Vita, συγκλήθηκε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας και ως ένδειξη πένθους για τον θάνατό του και πράξη συμπαράστασης προς την οικογένεια του εκλιπόντος,
αποφάσισε ομόφωνα:

1) Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή.
2) Να σταλεί στεφάνι στην εξώδιο ακολουθία που θα γίνει στην Ρώμη.
3) Να ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Δημαρχείο.
4) Σε συνεννόηση με την Καθολική Εκκλησία Κρήτης να ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ωδείου στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 13:30.

Επίσης σε συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία αναμένεται να τοποθετηθεί μια μαρμάρινη επιγραφή στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, όπου πάνω θα αναγράφεται το έργο του Antonino Di Vita και η συμβολή του στην ανάδειξη της αρχαίας πόλης.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου

Ένας μεγάλος φίλος της Κρήτης ο επί 24 χρόνια Διευθυντής της περίφημης Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Antonino Di Vita ¨αποχαιρέτησε¨ το περασμένο Σάββατο οριστικά την Κρήτη και τη μεγάλη του αγάπη την αρχαιολογία για να ¨επιστρέψει¨ στη φυσική του πατρίδα την Ρώμη όπου κηδεύεται σήμερα.

¨Συμπατριώτης¨ μας εκ πεποιθήσεως όπως είχε δηλώσει ο ίδιος με επιστολή του στον Δήμαρχο Ηρακλείου, είχε συμβάλει αποφασιστικά στην απόκτηση από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη (Β.Δ.Β.) του Βενετσιάνικου Αρχείου, ενώ ο Δήμος είχε εγκρίνει πρόσφατα στην έκδοση του έργου ¨Gortina Di Creta : Quindici secoli di Vita Urbana¨.

Σε κοινή τους δήλωση ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καρατζάνης Δημήτρης τόνισαν την τεράστια συνεισφορά του Καθηγητή Di Vita στην Κρήτη και την Κρητική Αρχαιολογία και ως ελάχιστο αντίδωρο στην προσφορά του θα προτείνουν στο επόμενο Δημοτικού Συμβουλίου να οργανωθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του και το έργο του καθώς και να δοθεί το όνομα του σε μια οδό της πόλης.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ

Με μεγάλη θλίψη και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε το θάνατο του αρχαιολόγου Antonino Di Vita.
Η συμβολή του στον πολιτισμό και η γενικότερη συνεισφορά του στην περιοχή της Μεσαράς υπήρξαν σπουδαίες. Το γεγονός πως ακόμα και στην τελευταία περίοδο της ζωής του, εξέφραζε ζωηρό ενδιαφέρον για το Δήμο Φαιστού, τη Μεσαρά και τον πολιτισμό μας, υποδηλώνουν πως υπήρξε εν ζωή χαρακτήρας έντονος με διαρκείς ανησυχίες.
Εντονότατη ήταν η θέληση του, λίγο μετά την τιμητική διάκριση του από το Δήμο Φαιστού την 25η Αυγούστου, να συμβάλει με τη μόρφωση και τη γνώση του σε περαιτέρω ανασκαφές στην περιοχή, αλλά και σε δράσεις για την ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού. Η απώλεια του σηματοδοτεί την απώλεια ενός ανθρώπου που αισθανόμασταν, όπως και ο ίδιος δήλωνε άλλωστε, Δημότη του Δήμου Φαιστού.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τα οικεία του πρόσωπα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook