Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα μικρό σε μέγεθος άστρο οι συνθήκες του οποίου μοιάζουν με αυτές της Γης. Η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές του είναι ανάλογες με εκείνες που επικρατούν στον πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη

Ερευνητική ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν Κέβιν Λιούμαν, καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ανακάλυψε το άστρο WD 0806-661 B με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA.

Το άστρο βρίσκεται σε απόσταση 63 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αστρικού συστήματος στο οποίο έχει εντοπιστεί ένας λευκός νάνος γύρω από τον οποίο κινείται το WD 0806-661 B. Με τον όρο λευκός νάνος χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του.

Καφέ και ψυχρός νάνος

Το WD 0806-661 B ανήκει στην κατηγορία των καφέ νάνων που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο έναν αποτυχημένο αστέρα. Λόγω της πολύ μικρής τους μάζας, η θερμοκρασία και η πίεση στον πυρήνα αυτών των αστρων δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν  θερμοπυρηνικές αντιδράσεις.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το WD 0806-661 B είναι μόλις 6-9 φορές πιο μεγάλο από τον Δία και είναι το πιο ψυχρό άστρο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνειά του κυμαίνονται από 15-80 βαθμούς Κελσίου.

Σε ορισμένες περιοχές του επικρατούν συνθήκες οι οποίες όπως αναφέρουν οι ερευνητές δεν είναι απλά ανεκτές από τον άνθρωπο αλλά «ευχάριστες». Η έρευνα θα δημοσιευθεί σε μια από τις προσεχείς εκδόσεις της επιθεώρησης «Astrophysical Journal».

(ΒήμαScience)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook