Νέες κινητοποιήσεις με διήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, στις 26 και 27 Οκτωβρίου και στις 3 και 4 Νοεμβρίου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Στη συνεδρίαση, που έγινε το Σάββατο στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκπροσωπήθηκαν 56 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους.

Κατά τις εργασίες της ολομέλειας τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: Η πρώτη για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και η δεύτερη για τη συνέχιση τους. Με μεγάλη πλειοψηφία επικράτησε η δεύτερη πρόταση.

Στη συνέχεια τέθηκαν για νέα ψηφοφορία προτάσεις για πραγματοποίηση 4ήμερης αποχής την ερχόμενη εβδομάδα ή δύο διήμερων αποχών την ερχόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα και, με ψήφους 31 έναντι 23, επικράτησε η δεύτερη πρόταση, για την πραγματοποίηση δύο διήμερων αποχών.

Να σημειωθεί ότι από δύο δικηγορικούς συλλόγους δεν προσήλθαν οι πρόεδροι τους, αλλά εκπρόσωποι τους, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η δικηγορική κοινότητα εκφράζει «ρητά την έντονη αντίθεσή της στη διαρκή και άνευ προηγουμένου προσβολή του πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών με τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα».

Η ολομέλεια υπογραμμίζει ακόμη, ότι «ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων και η ιστορία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των θεμελιωδών ελευθεριών επιτάσσει την ανάληψη δράσεων προς όφελος των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, που βλέπουν κατακτήσεις ετών να καταπατώνται μέσω πολυνομοσχεδίων αμφιβόλου συνταγματικότητας».

Παράλληλα, η ολομέλεια διατρανώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο, υποστηρίζουν οι δικηγόροι, «διά της προωθούμενης ρύθμισης παραγνωρίζεται ο καταναγκαστικός και εξαιρετικός χαρακτήρας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ως βαρύτατης προσβολής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, μέσω της σοβαρής μείωσης των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών και των δυσανάλογων νομικών και πραγματικών υποχρεώσεων και δυσχερειών που τους τίθενται για τη δικαστική επιδίωξη της αποζημίωσης, ενώ παράλληλα παραβλέπεται και το γεγονός ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι συνταγματικά αποδεκτή εξαίρεση του κανόνα της προστασίας της ιδιοκτησίας».

Επίσης, η ολομέλεια σημειώνει ότι «ο ρόλος των δικηγόρων ως συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης καθιστά επιβεβλημένη τη διεξαγωγή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υιοθετηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στην ουσιαστική αναμόρφωσή της ως θεσμού».

Και καταλήγουν οι δικηγόροι ότι «στο διάλογο αυτό προσερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις, ευελπιστώντας σε μία ουσιαστική συζήτηση, η οποία δεν θα υπονομευτεί από εξωθεσμικούς παράγοντες».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook