Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στα Χανιά η πανευρωπαική άσκηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων απο ένα τσουνάμι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της άσκησης απο τις 10:30 έως τις 12:30 στην περιοχή του Κλαδισού θα αναπτυχθούν οι εθνικές και ευρωπαικές δυνάμεις.

Στην 1 μμ και στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο

Τέλος απο τις 14:30 έως τις 17:00 οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση θα αναπτυχθούν στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Χανίων.

Αύριο Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα γίνει αξιολόγηση της Άσκησης, στην Αίθουσα Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ( Πλ. Κουντουριώτη ).

\"\"

(Στην φωτογραφία με κόκκινη γραμμή είναι τα σημεία στα οποία θα φτάσουν τα νερά της θάλασσας στην πόλη των Χανίων, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης)

Στην άσκηση, η οποία ξεκίνησε χθες απο το Ηράκλειο,  συμμετέχουν σε πραγματικούς επιχειρησιακούς χρόνους στο Στρατηγικό Επίπεδο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ως Επικεφαλής του Κέντρου Λήψης Αποφάσεων στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, οι Διοικητές των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Λιμενικών Δυνάμεων της Κρήτης, ο Διοικητής της 5ης Μεραρχίας, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης καθώς και ο Καθηγητής κ Κώστας Συνολάκης η ερευνητική ομάδα του οποίου προσομοίωσε με ιστορικά στοιχεία για πρώτη φορά διεθνώς το σεισμό του 365 μ.Χ.

Στο τακτικό επίπεδο συμμετέχουν, δυνάμεις όλων των εμπλεκομένων φορέων της Κρήτης: Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, ΕΛ.ΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Ηρακλείου, Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβυζίου & Χανίων, Ε.Ε.Σ., Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης καθώς και δυνάμεις από την Κύπρο και τη Γαλλία.

Χαρακτηριστική της σημασίας της άσκησης είναι και η αναφορά του Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης πως :

« Η σημερινή άσκηση, είναι μια πραγματική άσκηση, την παρακολουθούν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ευρώπη και αυτό που μένει είναι να δούμε αν θα πετύχει.

Επιτυχία της άσκησης θα είναι να αποτύχει η άσκηση. Δηλ. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ποιες είναι οι αδυναμίες μας. Που είναι τα πράγματα, που μας χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση.

Δηλαδή αν όλα πάνε καλά, όλοι έρθουν ενημερωμένοι και όλα πάνε τέλεια, σημαίνει ότι δεν κάναμε καλά την δουλειά μας και κάναμε πάρα πολύ εύκολη την άσκηση.

Άρα όσο προχωρεί η άσκηση, η δουλειά η δικιά μου είναι να την κάνω ποιο δύσκολη για να δούμε ακριβώς σε ποιο σημείο θα «σπάσει» το σύστημα. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Να σπάσουμε το σύστημα για να δούμε τι μας χρειάζεται όταν πραγματικά μας συμβεί κάποιο τέτοιο φαινόμενο. Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές σενάριο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook