Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους, αυτοτελή φορολόγηση (έως 20%) των εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα και ατομικές επιχειρήσεις με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και την επιβολή προστίμων στους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις, είναι μεταξύ των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», ο προσδιορισμός του διαθέσιμου δηλωμένου εισοδήματος κάθε νοικοκυριού θα γίνεται επί τη βάση, όχι μόνο της δήλωσης αλλά και διαφόρων διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων, ώστε να τεκμηριώνεται πλήρως, τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης, όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης.

Από τη νέα χρονιά υποχρεωτική θα είναι η χρήση της φοροκάρτας. Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, στο τραπέζι είναι η πρόταση για την επιβολή προστίμου σε όσους καταναλωτές εντοπίζονται από τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ να μην έχουν μαζί τους αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών.

Το ύψος του προστίμου δεν θα συναρτάται από το ύψος των αγορών.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα έσοδα από ατομικές επιχειρήσεις θα προβλέπεται η επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% (ή και 25%) στα κέρδη.

Οι αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, όποως και οι επιτηδευματίες.

Ακόμη, εξετάζειτα να υπάρξει σημαντική μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης (σήμερα το όριο είναι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) και να διαμορφωθεί από 5.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, προωθείται η απόφαση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε ορισμένα «ακριβά» νησιά του Αιγαίου όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος κ.ά.

Στα ακίνητα, προωθείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η εξίσωσή τους με τις λεγόμενες αγοραίες τιμές, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες και την κτηματαγορά, ενώ «αντισταθμιστικά» μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις δεν εκτιμάται ότι θα προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο.

Ακόμα, επί τάπητος είναι η επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης και στα εισοδήματα από ακίνητα.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, για τον ΦΠΑ πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση του κατά 3 μονάδες (σε 20% από 23% και 10% από 13%), ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το «ΟΚ» της τρόικας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook