Την ίδια ώρα που οι διαπραγματεύσεις εν όψει της συνόδου κορυφής της Τετάρτης συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και ασχέτως με το όποιο αποτέλεσμα του ύψους του «κουρέματος» και των επιπτώσεών του, το θέμα που απασχολεί τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη είναι και το πώς θα εφαρμοστεί η όποια συμφωνία.

Με απλά λόγια, το ποια κυβέρνηση θα «σηκώσει» το βάρος των επιπτώσεων στην οικονομία και κυρίως στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.

Το ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της στην επιβολή των μέτρων, δεν αναγνωρίζεται μόνο από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν «πολιτικές» πρωτοβουλίες από τον κ.Παπανδρέου, αλλά και από τους Τροικανούς, οι οποίοι στην έκθεσή τους έθεσαν ευθέως θέμα για το ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει την συμφωνία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στον Πρωθυπουργό κ.Γιώργο Παπανδρέου έχουν παρουσιαστεί τρία σενάρια για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών αμέσως μετά την συμφωνία της συνόδου κουρφής.

1) 180 ψήφοι ή εκλογές

Στο πρώτο σενάριο εμπλέκεται άμεσα και η Βουλή η οποία θα κληθεί να ψηφίσει την συμφωνία.

Ήδη ο υπ.Οικονομικών κ.Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες δήλωσε σαφώς πως η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή από 180 βουλευτές.

Με δεδομένο το ότι το ΠΑΣΟΚ έχει 153 βουλευτές και με δεδομένη την αρνητική ψήφο, τουλάχιστον ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν οι ψήφοι βουλευτών της ΝΔ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση «πετά το μπαλάκι» στον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου με την αρνητική του ψήφο, να απορριφθεί η συμφωνία από την Βουλή και να πάμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

‘Ετσι είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση θα επιρρίψει τις ευθύνες στον κ.Σαμαρά για τις πρόωρες εκλογές και για τις οικονομικές επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για μια κυβέρνηση (αυτοδύναμη ή συνεργασίας) η οποία με νωπή λαική εντολή θα έχει ισχυρή δύναμη για να εφαρμόσει τις όποιες συμφωνίες.

2) Κυβέρνηση συνεργασίας

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, γίνεται και πάλι ανασχηματισμός, αλλά με την είσοδο στην κυβέρνηση πολιτικών , δηλαδή βουλευτών που θα ψηφίσουν υπερ της συμφωνίας, από άλλους πολιτικούς χώρους.

Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, μετά την μη ψήφιση απο 180 βουλευτές της συμφωνίας, να παραιτηθεί η κυβέρνηση, και όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ.Παπανδρέου, (προηγείται σύμφωνα με την διαδικασία), ο οποίος θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Δηλαδή γίνεται μια κυβέρνηση συνεργασίας, με την επίκληση της αναγκαιότητας εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας , χωρίς χρονικές καθυστερήσεις και χωρίς τις ενδεχόμενες πολιτικές και οικονομικές περιπέτειες που πιθανόν να επιφέρουν οι πρόωρες εκλογές.

3) Ανασχηματισμός με εξωκοινοβουλευτικούς

Το τρίτο σενάριο, κάνει λόγο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης – ενδεχομένως εντός του Σαββατοκύριακου – με είσοδο στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων ευρείας αποδοχής.

«Δεν έχει νόημα να γίνει ανακύκλωση μεταξύ μας» είπε στο Flashnews.gr βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας όμως ότι το σενάριο αυτό σκοντάφτει στην απροθυμία αρκετών από αυτές τις προσωπικότητες να ενταχθούν υπο αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, τα δύο πρώτα σενάρια έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες για να βρεθούν μπροστά μας από την «επόμενη ημέρα» , δηλαδή μετά την επίτευξη της συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής.

Και από αυτά, το πλέον πιθανό, είναι το πρώτο σενάριο, των 180 ψήφων ή πρόωρων εκλογών, για τους εξής λόγους :

Το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει ένα προεκλογικό ατού, καθώς η ευθύνη για την οικονομική και πολιτική «περιπέτεια» θα επιρριφθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στην ΝΔ.

Όπως προαναφέραμε, από τις πρόωρες εκλογές θα προκύψει μια κυβέρνηση, αυτοδύναμη ή συνεργασίας, η οποία επικαλούμενη την «νωπή λαική εντολή» θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το κύμα διαμαρτυρίας των πολιτών και παράλληλα θα ικανοποιηθεί το αίτημα των Ευρωπαίων για σταθερή κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει τις συμφωνίες, τουλάχιστον μέχρι το 2014.

Η σημερινή \”εικόνα\” της Βουλής

Μετά τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009 και τις κατά καιρούς ανεξαρτητοποιήσεις και διαγραφές βουλευτών από τις κοινοβουλετικές τους ομάδες, η σύνθεση της Βουλής έχει ως εξής:

ΠΑΣΟΚ  153 βουλευτές
Νέα Δημοκρατία 85 βουλευτές
ΚΚΕ 21 βουλευτές
ΛΑΟΣ 16 βουλευτές
ΣΥΡΙΖΑ  9 βουλευτές
Ανεξάρτητοι βουλευτές 16

Τέσσερις βουλευτές που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέλη του κόμματος Δημοκρατική Αριστερά, αλλά δεν έχουν σχηματίσει επίσημα κοινοβουλευτική ομάδα.

Τέσσερις βουλευτές προερχόμενοι από την ΝΔ (είτε διαγράφηκαν είτε αποχώρησαν), είναι μέλη του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία, άλλα δεν έχουν επίσημα σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ ίδρυσαν τον Απρίλιο του 2011 το κόμμα Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, αλλά επίσημα δεν έχουν σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Στις 14 Ιουνίου του 2011, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φλωρίνης Γιώργος Λιάνης με επιστολή του ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
 Στις 17 Ιουνίου 2011 ορκίστηκαν στη Βουλή οι δύο βουλευτές Γεώργιος Φραγγίδης και Βασιλική Αλεξανδρίδου, οι οποίοι αντικατέστησαν τους Γιώργο Φλωρίδη (Κιλκίς) και Έκτορα Νασιώκα (Λάρισας), που παραιτήθηκαν από τις βουλευτικές τους έδρες.
 Στις 29 Ιουνίου του 2011, η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου ανακοίνωσε την παραίτηση της από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ λόγω της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Στις 19 Αυγούστου 2011 ο ανεξάρτητος βουλευτής Κιλκίς Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στις 14 Ιουνίου του 2010, προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ.
Στις 20 Οκτωβρίου 2011, διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η βουλευτής Λούκα Κατσέλη λόγω της καταψήφισης του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook