Συνεχίστηκε σήμερα στα Χανιά η  πανευρωπαϊκή άσκηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων από ένα τσουνάμι στην Κρήτη.

Το πρωί στην περιοχή του Κλαδισού στα Χανιά είχαμε την ανάπτυξη, ευρωπαϊκών και εθνικών δυνάμεων ενώ σύμφωνα με το σενάριο, πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις ανεύρεσης αγνοουμένων  -επιζώντων ή και νεκρών, όπως επίσης και η παροχή των πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένους πολίτες, αλλά και η μεταφορά τους με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χανίων. Σημειώνεται ότι στην άσκηση έλαβαν μέρος και ομάδα Γάλλων διασωστών με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

\"\"

\"\" \"\"

Στην 1 μμ και στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο, ενώ απο τις 14:30 έως τις 17:00 οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση αναπτύχθηκαν στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Χανίων τμήμα του οποίου \”κατέρρευσε\” απο τον σεισμό και υπήρχαν εγκλωβισμένοι τραυματίες στα ερείπια.

Ταυτόχρονα όμως έγιναν αναφορές για καταρρεεύσεις ξενοδοχείων στην περιοχή του Πλατανιά, οπότε τμήματα των διασωστών κλήθηκαν να επέμβουν και εκεί.

Στην άσκηση, η οποία ξεκίνησε χθες από το Ηράκλειο,  συμμετέχουν σε πραγματικούς επιχειρησιακούς χρόνους στο Στρατηγικό Επίπεδο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ως Επικεφαλής του Κέντρου Λήψης Αποφάσεων στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, οι Διοικητές των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Λιμενικών Δυνάμεων της Κρήτης, ο Διοικητής της 5ης Μεραρχίας, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης καθώς και ο Καθηγητής κ Κώστας Συνολάκης η ερευνητική ομάδα του οποίου προσομοίωσε με ιστορικά στοιχεία για πρώτη φορά διεθνώς το σεισμό του 365 μ.Χ.

\"\"

\"\" \"\"

Στο τακτικό επίπεδο συμμετέχουν, δυνάμεις όλων των εμπλεκομένων φορέων της Κρήτης: Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, ΕΛ.ΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Ηρακλείου, Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβυζίου & Χανίων, Ε.Ε.Σ., Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης καθώς και δυνάμεις από την Κύπρο και τη Γαλλία.

Αύριο Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα γίνει η συνολική αξιολόγηση της Άσκησης, στην Αίθουσα Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ( Πλ. Κουντουριώτη ).

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook