Μέρος ενός αρχαίου Ρωμαϊκού τοίχου κατέρρευσε πριν λίγα 24ωρα στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας λόγω των συνεχιζόμενων καταιγίδων και πλημμυρών που πλήττουν όλη την χώρα, προκαλώντας εκ νέου την οργή της ιταλικής κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο τοίχος αποτελούσε μέρος των εξωτερικών τειχών της αρχαίας πόλης, κοντά στην Πύλη Νόλα, σε μια περιοχή επισκέψιμη για το κοινό.

Αρχαιολογική ομάδα εκτιμά την ζημιά που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου. Η κατάρρευση του τοίχου έγινε την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα μετά από θυελλώδεις καταιγίδες που έπληξαν την Ιταλία, αφήνοντας πίσω τους πλημμύρες, δύο νεκρούς και καταστροφές ακόμα και στη Ρώμη.

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/FDF25435E4C5C48DB4659BECA883D8D5.jpg\"

«Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι ανησυχώ ιδιαίτερα για το τί αποτέλεσμα θα έχουν οι βροχοπτώσεις στην Πομπηία», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζιανκάρλο Γκαλάν, που τόνισε ότι το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο διάσωσης και ασφάλισης του αρχαιολογικού χώρου από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 105 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί την Πομπηία την Τετάρτη μαζί με τον ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Όπως αναφέρει το Βήμα, πριν περίπου ένα χρόνο είχαν καταρρεύσει αρκετά κτίρια της πόλης, μεταξύ των οποίων η Schola Armaturarum («Οίκος των Μονομάχων»), ένα κτίριο με νωπογραφίες, όπου οι μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης εξασκούνταν πριν από τη μάχη. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Σάντρο Μπόντι ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, παραιτήθηκε την περασμένη άνοιξη και ο κ. Γκαλάν υποσχέθηκε να κάνει περισσότερα για τη διατήρηση της Πομπηίας. Η UNESCO έχει ήδη δηλώσει την αγωνία της για την αρχαία πόλη κηρύσσοντας τη σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» από το Ιούλιο του 2008.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook