Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 60% σε ελληνικά ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου, που λήγουν ως το 2035.

Ενώ εντείνεται η κόντρα με τους τραπεζίτες, που αρνούνται μία απομείωση άνω του 40%, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, κατά το πρότυπο της «συνταγής» του 2008, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες να συναινέσουν σε υψηλότερη απομείωση.

Το πρωί της Τετάρτης, κατά πάσα πιθανότητα, θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του Eurogroup και Ecofin, ενώ αργότερα το απόγευμα θα γίνει πρώτα η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ και αμέσως μετά της Ευρωζώνης.

Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Δευτέρα ότι θα γίνει συνεδρίαση του Ecofin, αλλά όχι του Eurogroup. Προφανώς, το πρόγραμμα θα ξεκεθαρίσει την τελευταία στιγμή.

Το κλίμα για την Ελλάδα είναι βαρύ, όπως προκύπτει -εν μέρει- και από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Η Αυστρία, είπε, δεν θέλει να επενδύσει νέα κεφάλαια για την διάσωση της Ελλάδας, ενώ εκτίμησε ότι στην ελληνική περίπτωση μπορούν να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες συνέπειες, όπως αυτές μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Ρουμπίνι: Το πιστωτικό γεγονός δεν θα έχει επιπτώσεις

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι ακόμα και να γίνει πιστωτικό επεισόδιο αυτό δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις, εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι.

Όπως υποστήριξε, ένα «κούρεμα» 60% δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός για τα CDS, ακόμα και αν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής πτώχευσης» (Selective Default) για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα CDS θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που δεν πληρωθούν τα οφειλόμενα σε αυτούς που δεν θα δεχθούν το «κούρεμα», σημείωσε

Η μεικτή έκθεση των CDS στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 5 δισ. ευρώ, ή και λιγότερα, και ως εκ τούτου, ακόμα και να ενεργοποιηθούν τα CDS, αυτό δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις, υπογράμμισε.

Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί με αξιόπιστο τρόπο να μην πληρώσει όσους αρνούνται να δεχθούν το «κούρεμα», προκειμένου να τους αναγκάσει να δεχτούν απομείωση 60%, ακόμα και αν αυτό το «πιστωτικό γεγονός» ενεργοποιήσει τα CDS, υποστήριξε.

(in.gr)