Μία νέα καριέρα ανοίγεται για τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και μάλιστα με παχυλές αποδοχές: σύμφωνα με την καταγγελία του επικεφαλής των οικολόγων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ προσελήφθη από την κυβέρνηση του Καζακστάν με ετήσια αμοιβή άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αναρωτιέται κανείς συχνά γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, όμως έχουμε ένα νέο παράδειγμα», δήλωσε ο Γαλλογερμανός βουλευτής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Μαθαίνω πως ο Τόνι Μπλερ θα γίνει σύμβουλος του Καζακστάν για ενεργειακά θέματα. Θα γίνει λομπίστας για τον πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, για οκτώ εκατομμύρια στερλίνες το χρόνο», είπε, «Για μένα, αυτό είναι ένα πρόβλημα για την πολιτική ελίτ, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει».

\"http://1.bp.blogspot.com/-8zGqv846FDQ/TnHwFKcYjKI/AAAAAAAAGgY/T2hW0jQdfGM/s1600/895556_b.jpg\"Ο Κον-Μπεντίτ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Μπλερ ως ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, καθήκοντα για τα οποία ο πρώην ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ «βάζει στην τσέπη πολλά χρήματα και σπάνια βρίσκεται εκεί».

Το Καζακστάν κυβερνάται από τη σοβιετική περίοδο από τον πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, 71 χρόνων, ο οποίος επανεξελέγη φέτος για νέα πενταετή θητεία με ποσοστό άνω του 95%.

Μόνο το κόμμα του Ναζαρμπάγεφ, το Νουρ-Οτάν, εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ο ανεξάρτητος Τύπος είναι σχεδόν ανύπαρκτος στο Καζακστάν και από τη δεκαετία του 1990 έχουν φυλακιστεί ή σκοτωθεί πολλοί αντιπολιτευόμενοι ή επικριτές του καθεστώτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook