Ήταν ίσως η τελευταία επιστολή του Μουαμάρ Καντάφι προς κάποιον που θεωρούσε φίλο. Παρακάλεσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παρέμβει για να σταματήσουν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί. Άδικα περίμενε…

Ήταν ίσως η τελευταία –απέλπιδα- προσπάθεια του Συνταγματάρχη να «επικοινωνήσει» με τους δυτικούς ηγέτες, που κάποτε ήταν φίλοι του, για να αποτρέψει τις αεροπορικές επιθέσεις στο έδαφος της χώρας του. Στράφηκε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον άνθρωπο με τον οποίο το 2008 είχε συνυπογράψει συμφωνία φιλίας και οικονομικής συνεργασίας.

Την επιστολή του Μουαμάρ Καντάφι δημοσιεύει το γαλλικό περιοδικό Paris Match. Απευθύνεται αρχικά στον Αμπντουλάχ Μανσούρ, τον στρατηγό που βρισκόταν κοντά στον Καντάφι και είναι μεταξύ εκείνων που καταζητούνται από το Διεθνές Δικαστήριο. Κομιστές της επιστολής στον Ιταλό πρωθυπουργό ένα ζευγάρι Ιταλών, ο Αλεσσαντρο Λοντέρο και η σύζυγός του Υβον Ντι Βίτο, που διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον Συνταγματάρχη.

Στην αριστερή πάνω πλευρά της επιστολής, υπάρχει χειρόγραφο σημείωμα του Λιβύου ηγέτη. Ζητά από τον Μανσούρ να παραδώσει την επιστολή στον Μπερλουσκόνι, με το διορθωμένο νόημα της. Αρχικά, το θέμα της επιστολής ήταν «να βρούμε μια λύση που να εγγυάται στο λιβυκό λαό την απόλυτη ελευθερία της επιλογής αυτού που τον οδηγεί». Αλλά αυτό άλλαξε. Και η επιστολή ζητούσε από τον Μπερλουσκόνι να σταματήσει «την επίθεση κατά της χώρας μου».

\"ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PARIS MATCH
Σημαντική σημείωση: από την επιστολή φαίνεται ότι στις 5 Αυγούστου, ο Καντάφι δεν είχε καμία πρόθεση να αποχωρήσει από την εξουσία. Στο τέλος της επιστολής δε, έχει αντικαταστήσει τη φράση «νέους φίλους» με τη «φίλους και συμμάχους». Ίσως για να μην προσβάλει τον Ιταλό πρωθυπουργό.


ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

«Αγαπητέ Σίλβιο,
σου στέλνω αυτή την επιστολή μέσω των συμπατριωτών σας που ήρθαν στη Λιβύη να μας στηρίξουν σε μια δύσκολη στιγμή για το λαό της Μεγάλης Τζαμαχιρίγια.
Έμεινα έκπληκτος από τη στάση ενός φίλου με τον οποίο έχω υπογράψει συνθήκη φιλίας προς όφελος των δυο λαών μας. Ελπίζω, αν σε ενδιαφέρει να το κάνεις, να δοκιμάσεις μια διαμεσολάβηση πριν προσφέρεις την υποστήριξή σου σε αυτόν τον πόλεμο.
Δε σε κατηγορώ για κάτι, για το οποίο δεν είσαι υπεύθυνος γιατί ξέρω καλά ότι δεν ήσουν υπέρ μιας τέτοιας καταστροφικής ενέργειας, που δεν τιμά ούτε εσένα ούτε τον ιταλικό λαό.
Αλλά πιστεύω ότι έχεις ακόμη τη δυνατότητα να κάνεις πίσω και να υπερασπιστείς τα συμφέροντα των λαών μας.
Να είσαι σίγουρος ότι τόσο εγώ όσο και ο λαός μου, είμαστε πρόθυμοι να ξεχάσουμε και να γυρίσουμε αυτή τη «μαύρη σελίδα» των σχέσεων που ενώνουν τους λαούς της Λιβύης και της Ιταλίας.
Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν τους Λιβύους αδερφούς μας και τα παιδιά μας. Μίλα με τους (καινούργιους) φίλους και συμμάχους σου για να σταματήσεις αυτή την επίθεση κατά της χώρας μου.
Εύχομαι ο Παντοδύναμος Θεός να σας οδηγήσει στο δρόμο της δικαιοσύνης για να σταματήσει αυτό το λουτρό αίματος που υφίσταται η χώρα μου».

Η επιστολή Καντάφι δεν είναι καμία ανταπόκριση στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Ρώμης. Τα υπόλοιπα, τα έχει πια γράψει η ιστορία.

(newsit)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook