Αντιμέτωποι ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις βρίσκονται δικαστές και εισαγγελείς μετά την ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου, προς τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας. Στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει ότι απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα η συμμετοχή δικαστικών λειτουργών σε απεργιακές κινητοποιήσεις υπό οποιαδήποτε μορφή, τονίζοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα.

Μάλιστα, στο πνεύμα αυτό η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει από τους αρεοπαγίτες επιθεωρητές των δικαστηρίων, να της αποστείλουν κατάλογο με τα ονόματα των δικαστών που συμμετέχουν στις διακοπές των συνεδριάσεων των δικαστηρίων (από τις 12 έως τις 3 μ.μ.), τις οποίες έχει αποφασίσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αντιδρώντας, μεταξύ των άλλων, σε νέα μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Η θέση αυτή της προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και η απόφασή της να ζητήσει λίστα με τα ονόματα των δικαστικών λειτουργών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια όχι μόνο συνδικαλιστών στο χώρο της δικαιοσύνης, αλλά και των ίδιων των επιθεωρητών, κάποιοι εκ των οποίων αρνήθηκαν να της διαβιβάσουν τη λίστα που ζήτησε υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα τους.

Το κλίμα, πλέον, στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι φορτισμένο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιθεωρητή ο οποίος απέστειλε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου αναφορά στην οποία είχε συμπεριλάβει όλα τα ονόματα των δικαστών που υπηρετούν στο δικαστήριο της αρμοδιότητας του. Σημείωνε δε στην αναφορά του ότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί λαμβάνουν μέρος στις διακοπές των συνεδριάσεων.

Τι αναφέρει στην ανακοίνωση της η πρόεδρος ΑΠ

Αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της προς τους προϊσταμένους των δικαστηρίων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου: «Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή των δικαστικών λειτουργών που, όπως επίσημα πληροφορούμαστε, απέχουν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με βάση σχετική απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αφ’ ενός μεν ότι καμία απόφαση Συλλογικού οργάνου δεν αποτελεί κατά το νομικό μας σύστημα πηγή δικαίου, αφ’ ετέρου δε ότι κάθε απεργιακής φύσεως αποχή από την εκτέλεση δικαστικών έργων ρητώς απαγορεύεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας και τον κανονισμό των δικαστηρίων. Συνιστά δε καθ’ εαυτήν πειθαρχικό παράπτωμα. Σχετικές είναι οι υπ’ αριθμ. 8/2002 και 4/1987 αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αντίγραφο των οποίων και σας αποστέλλουμε».

Η στάση των συνδικαλιστών

Πάντως, συνδικαλιστές στο χώρο της Δικαιοσύνης επαναλάμβαναν ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθούν τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου. Μεταξύ αυτών είναι να μην γίνουν νέες μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, να ιδρυθεί ασφαλιστικός φορέας κρατικών λειτουργών και να μην υπάγονται οι νεοδιοριζόμενοι δικαστές στο ΙΚΑ, να επανέλθουν σε ισχύ οι μισθολογικές προαγωγές και τα επιδόματα χρόνου υπηρεσίας αλλά και να ληφθούν συντονισμένα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των πολιτών για δίκαιη δίκη, θα απλοποιούν τις διαδικασίες και θα διατηρούν το χαμηλό κόστος για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών, χωρίς όμως να αρνείται το διάλογο για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Στις διακοπές των συνεδριάσεων των δικαστηρίων από τις 12 έως τις 3 συμμετέχουν μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Επίσης, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση μερικής διακοπής των συνεδριάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων καθημερινά. Αντίθετα, στις κινητοποιήσεις υπό αυτή την μορφή δεν συμμετέχουν η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook