Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, μετά το δραματικό παρασκήνιο και τις έντονες διαφωνίες που οδήγησαν σε αναβολή του Ecofin και του Eurogroup.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν το απόγευμα, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταλήξει σε κοινή θέση μόνο για ένα από τα τρία καυτά ζητήματα που καλούνται να δώσουν λύση.

Όπως αναφέρει σε ανάλυση του το πρακτορείο Reuters πλέον οι προοπτικές για κατάληξη σε συμφωνία είναι ελάχιστες καθώς αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. έχουν μειώσει τις προσδοκίες για σημαντικά αποτελέσματα. Οι 17 ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τις γαλλο-γερμανικές διαβεβαιώσεις, έχουν συμφωνήσει μόνο στην ενίσχυση των τραπεζών, ενώ είναι στον «αέρα» το ελληνικό ζήτημα, το μέγεθος του «κουρέματος» καθώς και η ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Ελπίζω αύριο (σ.σ. σήμερα) να καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, γνωρίζοντας, προφανώς, όλες τις εξελίξεις που έχουν ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να προσέρχονται στη Σύνοδο με διαφορετικές απόψεις.

«Οι υπολογισμοί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Θα πρέπει οι ηγέτες να έχουν όλες τις παραμέτρους, να δούμε τι χρειάζεται και ποιος θα είναι ο συντελεστής μόχλευσης. Χρειάζεται πολλή τεχνική δουλειά για να καταλήξουμε» τόνισε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε.

Το ίδιο κλίμα περιγράφει και το Associated Press που τονίζει ότι δεν υπάρχει μεγαλεπήβολο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης. «'Όλα είναι υπό αμφισβήτηση» τονίζει το πρακτορείο και υπογραμμίζει ότι μπορεί η Σύνοδος να γίνει, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Πληροφορίες από τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του Ecofin, αλλά τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες όσων συμφωνηθούν το βράδυ της Τετάρτης από τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι με μήνυμα στο twitter ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν κανονικά την Τετάρτη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, στη συνέχεια, η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές από τις Βρυξέλλες, ίσως πραγματοποιηθεί και νέα Σύνοδος Κορυφής στις 4 Νοεμβρίου, που ωστόσο δεν θα ασχοληθεί με το θέμα της Ελλάδας.