Όλους όσοι ενεπλάκησαν στην επιχείρηση μεταφοράς από την φλεγόμενη Λιβύη στην Κρήτη και επαναπατρισμού στην πατρίδα τους, των χιλιάδων Κινέζων, θα τιμήσουν σήμερα ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γερουσίας της Κίνας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6,30μμ στο ξενοδοχείο Creta Maris, στην Χερσόνησο .

Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Κίνας οι υπηρεσίες και οι φορείς που θα τιμηθούν είναι οι εξής:

Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, του ΕΚΑΒ, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, του Αερολιμένα Ηρακλείου, του Αερολιμένα Χανίων, τουριστικών γραφείων, καθώς επίσης εκπρόσωποι των Εθελοντών Σαμαρειτών, των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, αλλά και οι πλοίαρχοι των πλοίων που μετέφεραν με ασφάλεια τους Κινέζους πολίτες από την φλεγόμενη Λιβύη στην Κρήτη.

Το πρωί τους Κινέζους επισήμους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αθανάσιος Καρούντζος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης εκ μέρους της Βουλής και οι τοπικές Αρχές.

Ακολούθως, η κινέζικη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και μετά το μεσημέρι επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας Jia Qinglin, κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα ως επικεφαλής πολυπληθούς κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Κίνα θα σταθεί αρωγός στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης των Κινέζων αξιωματούχων, ο Υφυπουργός Εμπορίου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Zhong Shan και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπέγραψαν Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας για την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών και της βιομηχανίας. Παράλληλα υπογράφησαν τέσσερις επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Οι συμφωνίες αφορούν την εταιρεία μαρμάρων Aghia Marina Marble και την Xibang Builiding Stone Development Ltd, ύψους 500 εκατ. ευρώ, τη Sky Solar και τη Mesogeos S.A. για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 100 MW, ύψους 33 εκατ. ευρώ, τη Forthnet και τη Huawei Technologies, ύψους 4 εκατ. ευρώ, και τις Zhejiang International Trade Group Wenzhou Ltd και Τσελεπός Οινοποιητική Α.Ε. ύψους 850 χιλ. δολαρίων.

Στην ομιλία του μετά την υπογραφή των συμφωνιών, ο πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί στενά με την κινεζική πλευρά για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, δίνοντας έμφαση σε τέσσερις τομείς, τη ναυτιλία, το εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια.

Αναλυτικά, ο Jia Qinglin ζήτησε να ενισχυθεί η συνεργασία στο ναυτιλιακό τομέα, πεδίο προνομιακής σχέσης των δύο χωρών, με τα ελληνικών συμφερόντων πλοία να μεταφέρουν σήμερα το 60% του εισαγόμενου πετρελαίου της Κίνας. «Θα ενθαρρύνουμε περισσότερα κινεζικά φορτηγά πλοία να πλέουν στα ελληνικά λιμάνια και θα ζητήσουμε από τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στα έργα οικοδόμησης των ελληνικών λιμένων, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη χρηματοδότηση προς τους έλληνες εφοπλιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της κινεζικής αποστολής ζήτησε επίσης την ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, με στόχο να διπλασιαστεί ο συνολικός όγκος εισαγωγών και εξαγωγών σε 8 δισ. δολάρια εντός της επόμενης πενταετίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ελληνικά μάρμαρα και στο ελαιόλαδο, για τα οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην Κίνα. Ακόμη, προέτρεψε να υπάρξει στενότερη συνεργασία στον τουρισμό, σημειώνοντας πως η επαναλειτουργία της γραμμής Αθήνα-Πεκίνο από την Air China αποτελεί ευκαιρία προς αξιοποίηση και για τις δύο πλευρές.