Σχέση ανάμεσα στο ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες, καταγράφει για πρώτη φορά ομάδα Αμερικανών ερευνητών. Οι γυναίκες-φορείς έχουν διπλάσια έως και τριπλάσια πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, εφόσον επιβεβαιωθεί στο μέλλον, ανοίγει μια νέα προοπτική έρευνας σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, που δεν έχουν άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου. Με άλλα λόγια, μπορεί να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα γιατί αρκετοί άνθρωποι (σχεδόν ένας στους πέντε) εκδηλώνουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μολονότι δεν εμφανίζουν κανένα από τους συνηθισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Κεν Φουτζίζε, διευθυντή του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology, μελέτησαν 2.500 γυναίκες ηλικίας 20-59 ετών, εκ των οποίων περίπου το 45% ήταν φορείς του ιού HPV (και από αυτές, το 23% είχε στελέχη που ενοχοποιούνται για την πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ήταν θετικές στον ιό, είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό προβλήματα με την καρδιά τους. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες φορείς του ιού ήταν 2,3 φορές πιθανότερο (σε σχέση με όσες δεν ήταν φορείς) να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, ενώ όσες έχουν καρκινογόνο στέλεχος του ιού, έχουν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες (2,8) καρδιακού προβλήματος.

Πάντως, σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, οι ενδείξεις δεν αποτελούν ακόμα αποδείξεις ότι ο ιός όντως είναι υπεύθυνος για τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς θεωρητικά θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή οι καρδιοπαθείς να είναι πιο ευάλωτοι στον ιό ή κάποιος τρίτος, άγνωστος ακόμα, παράγων μπορεί να προδιαθέτει ευνοϊκά μια γυναίκα τόσο για μόλυνση από τον ιό, όσο και για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ο ιός HPV (με τουλάχιστον 40 διαφορετικά στελέχη) ανήκει στην κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των γεννητικών οργάνων και του λαιμού ή κονδυλώματα, αν και συνήθως είναι ασυμπτωματικός. Περίπου ένας στους δύο σεξουαλικά ενεργούς άνδρες και γυναίκες θα μολυνθούν κάποια στιγμή τον ιό, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι την ηλικία των 50 ετών το 80% των γυναικών είναι φορέας του ιού. Συχνά ο ίδιος ο οργανισμός «καθαρίζει» τη μόλυνση μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μερικές φορές ο ιός μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινικών όγκων, απενεργοποιώντας δύο γονίδια (τα p53 και pRb) που κανονικά καταστέλλουν τους όγκους.

Όμως το γονίδιο p53 ρυθμίζει επίσης τη διαδικασία που προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών, γεγονός που έδωσε την ιδέα στους επιστήμονες για την πιθανή ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην ιό και την καρδιά.

Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει πράγματι στενή σχέση ανάμεσα στις καρκινογόνες μορφές του ιού HPV και στις καρδιαγγειακές νόσους.

Οι μελλοντικές έρευνες θα επιδιώξουν να ρίξουν περισσότερο φως στο πώς η μόλυνση με τον ιό σχετίζεται με την αρτηριοσκλήρωση.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο ιός αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, τότε θα έρθει να προστεθεί στους ήδη γνωστούς παράγοντες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και υπερχοληστερολαιμία, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στον σχεδιασμό ενός νέου φαρμάκου που θα αναστέλλει την απενεργοποίηση του γονιδίου p53.

Μέχρι τότε, οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλουν και σε καρδιολογικό έλεγχο τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από στελέχη του ιού HPV που προκαλούν καρκίνο, ώστε να προλαμβάνεται ένα πιθανό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον.

(ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook