Με τις ελπίδες στην ανατολική Τουρκία να έχουν αναπτερωθεί μετά τη διάσωση ενός 18χρονου φοιτητή και ενός βρέφους 14 ημερών, τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν για τρίτη μέρα τις επιχειρήσεις τους, αν και το έργο τους δυσχεραίνουν το κρύο και οι δεκάδες μετασεισμοί.

Μια δασκάλα, 27 χρόνων, βρέθηκε ζωντανή μέσα στα ερείπια της πόλης ΄Ερτζις, 66 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Turk.

Η Γκεζντέ Μπαχάρ μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο εκστρατείας.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 459 και των τραυματιών στους 1.300, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμα.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά – έπειτα από επίμονη άρνηση ημερών – να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες (ανάμεσά τους και το Ισραήλ).

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/4D24C948F46C44D0FAFE65E1307FE656.jpg\"

Ένας 18χρονος φοιτητής ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας στην πόλη Ερτζίς, 61 ώρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών, ενώ οι ελπίδες για νέες διασώσεις είχαν αναπτερωθεί ήδη από τη διάσωση της μικρούλας Αζρα, 46 ώρες μετά τον σεισμό, καθώς και της μητέρας της και της γιαγιάς της.

Επίσης στην πόλη Ερτζίς τα σωστικά συνεργεία – έχοντας μόλις σβήσει τα φώτα, θεωρώντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να έχει παραμείνει ζωντανός – δέχθηκαν την πληροφορία ότι κάποιος από τους εγκλωβισμένους είχε επικοινωνήσει μέσω κινητού τηλεφώνου με τις Αρχές.

Οι διασώστες άνοιξαν ξανά τους προβολείς και συνέχισαν να αναζητούν επιζώντες. «Υπάρχουν τρεις άνθρωποι εγκλωβισμένοι εκεί κάτω. Προφανώς όταν, νωρίτερα, σηκώσαμε μια τσιμεντένια πλάκα, το τηλέφωνο μπόρεσε να πιάσει σήμα» είπε ένας από τους διασώστες.

σ

Έχοντας δηλώσει ότι η Άγκυρα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την καταστροφή, ο τούρκος πρωθυπουργός αναγκάστηκε τελικά να ζητήσει βοήθεια από 30 χώρες – ανάμεσά τους και το Ισραήλ.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε αρχικά αρνηθεί αλλά τελικά αποφάσισε να δεχτεί τις προσφορές μετά τις πιέσεις από τις υπηρεσίες Διαχείρισης Καταστάσεων ΄Εκτακτης Ανάγκης, οι οποίες τόνισαν πως η χώρα χρειάζεται προκατασκευασμένα σπίτια και κοντέινερ για να στεγάσει τους σεισμόπληκτους, δήλωσε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το Ισραήλ, οι σχέσεις του οποίου με την Τουρκία είχαν «παγώσει» μετά την επίθεση στον στολίσκο για τη Γάζα, δήλωσε ότι στέλνει άμεσα αεροσκάφος με εφόδια.

Από την άλλη, η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 400.000 δολάρια οικονομική βοήθεια και ότι θα στείλει άμεσα σκηνές.

Η παγωνιά στην ανατολική Τουρκία δυσκολεύει τις συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι σκηνές δεν είναι αρκετές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook