Προτάσεις των ελληνικών τραπεζών για πιο ήπια σενάρια «κουρέματος» θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων των ηγετών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και το δημοσίευμα στο protothema.gr, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος, οι Ελληνες τραπεζίτες παρουσίασαν στην κυβέρνηση ένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης του ελληνικού χρέους, ζητώντας της να το θέσει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, προκειμένου να καταστεί μεν αυτό βιώσιμο αλλά να περιοριστούν και οι επιπτώσεις από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες ζήτησαν από τον Ελληνα πρωθυπουργό να περιλάβει τις προτάσεις τους στα σχέδια που θα συζητήσουν σήμερα στην Σύνοδο οι ευρωπαίοι ηγέτες. Την ίδια ώρα, τις παρέδωσαν προς συζήτηση και σε ξένους τραπεζίτες (για παράδειγμα σε Γάλλους των οποίων οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λόγω των ελληνικών ομολόγων) με στόχο να τις επεξεργαστούν, να τις υποστηρίξουν και να πείσουν τις κυβερνήσεις να τις υιοθετήσουν.

Η κοινή πρόταση των Ελλήνων τραπεζιτών προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Γερμανών για άμεση απομείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, αλλά και αξιοποιεί την διάθεσή τους για «ξένη βοήθεια» έως 30 δισ. ευρώ για τα νέα ομόλογα.

Προτείνονται δύο βασικά εναλλακτικά σενάρια, για να επιλέξουν οι πιστωτές. Και στις δύο περιπτώσεις, η μέση απομείωση των ομολόγων θα είναι μεγάλη και θα φτάνει έως και το 50%. Το επιτόκιο στο νέο δάνειο θα είναι περίπου 6%.

Η πρώτη επιλογή θα δίνει «βαθύτερο κούρεμα», περίπου 50%, και θα προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο γιατί το «πακέτο» θα είναι μόνο ομόλογα –χωρίς μετρητά. Το ποσό μέχρι ενός σημείου το παίρνουν στις πλάτες τους οι τράπεζες και το υπόλοιπο θα είναι εγγυημένο από το EFSF για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα.

Το δεύτερο «πακέτο» θα έχει μικρότερο κούρεμα 30%-35% αλλά καμία εγγύηση, χωρίς να βάλει «πλάτη» η ΕΕ. Θα προσφερθούν δηλαδή νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου 30ετίας ή και παραπάνω, αλλά χωρίς εγγυήσεις του EFSF που προσέφερε και το «πακέτο» της 21ης Ιουλίου.

Οι τραπεζίτες ευνοούν το δεύτερο σενάριο και παρουσιάζουν και πίνακες με σενάρια που δείχνουν πως θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με το «κούρεμα» 50-60% που προωθεί το Βερολίνο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πλέον διαφαίνεται, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν σήμερα πολιτικές κατευθύνσεις αλλά δεν θα ανακοινώσουν το ποσοστό του κουρέματος. Αυτό θα το αναθέσουν στους υπουργούς Οικονομικών και στις ομάδες εργασίας που θα πιάσουν δουλειά μετά την σύνοδο Κορυφής, αφού αποδείχτηκε πως δεν μπορούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να είναι όλα έτοιμα έως σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook