Εθελοντική ή \”εθελοντική\” ανταλλαγή χρέους, ενεργοποίηση των CDS, \”κούρεμα\” σε ποσοστό-εφιάλτη για τις τράπεζες, 17 κράτη με διαφορετικά ή περίπου διαφορετικά συμφέροντα και στη μέση μία στην ουσία χρεοκοπημένη χώρα που θέλει κάποια στιγμή να σταθεί ξανά στα πόδια της. Πόσο θα διαρκέσει το \”θρίλερ\”;

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να θέσουν έστω καθυστερημένα υπό έλεγχο την κρίση χρέους, τα σενάρια γύρω από το ελληνικό χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την… τύχη των CDS οργιάζουν, ενώ η διαδικασία είναι τόσο πολύπλοκη που ακόμη και μετά την ανακοίνωση των πιο σημαντικών, μέχρι σήμερα, αποφάσεων οι υπολογισμοί και οι θεωρίες για τα οφέλη και τις επιπτώσεις θα είναι «ιλλιγγιώδεις».

Τι θα γίνει με τα CDS, αν το νέο πλάνο οδηγήσει σε κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 60%;

Εκτός από το ευρύτερο ζήτημα της μετάδοσης και σε άλλα υπερχρεωμένα κράτη, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αργοί στις αποφάσεις τους, υπάρχουν ανησυχίες που εκφράζονται τόσο από Γάλλους πολιτικούς, όσο και από στελέχη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ότι η νέα συμφωνία για την Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CDS. Οι τράπεζες δείχνουν να μην το αποκλείουν αν και σαφέστατα θεωρούν μία τέτοια εξέλιξη αρνητική.

Ιστορικά, η αναδιάρθρωση αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία πολλών φάσεων. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες η δομή ενός βιώσιμου χρέους επιτεύχθηκε με την πρώτη προσπάθεια. Αν και υπάρχουν παραδείγματα όπου η χρεοκοπία “θεραπεύτηκε” μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, εντός της περιόδου χάριτος, η πρώτη αναδιάρθρωση είναι τις περισσότερες φορές προάγγελος και άλλων αναδιαρθρώσεων ή ανταλλαγής ομολόγων.

Σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οίκων, οι “αναγκαστικές” ανταλλαγές είναι συχνό φαινόμενο, ωστόσο για την ενεργοποίηση των CDS αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η χρονική στιγμή που γίνονται. Η συγκέντρωση των χρεών σε ένα περιορισμένο αριθμό ομολόγων που έχουν υποστεί αναδιάρθρωση είναι πολύ συχνά το τελευταίο χαρτί.

Το καίριο ερώτημα για τα CDS είναι κατά πόσο ο εκδότης είναι ήδη σε χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας εξόφλησης οφειλής ή λόγω ενός πιστωτικού γεγονότος με χρεοστάσιο, πριν ξεκινήσει η αναγκαστική ανταλλαγή. Είναι γεγονός ότι συνήθως η αδυναμία πληρωμής ή το πιστωτικό γεγονός συνήθως προηγούνται της ανταλλαγής.

Επίσης, η ιστορία διδάσκει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η χρεοκοπία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει αναγγελθεί αδυναμία πληρωμών πριν τις ανταλλαγές ομολόγων.

Οι μεγαλύτερες “χρεοκοπίες” των τελευταίων 15 ετών (Ρωσία, Εκουαδόρ, Αργεντινή, Ουρουγουάη) έχουν ή θα είχαν ενεργοποιήσει τα CDS, σύμφωνα με τους κανόνες της ISDA που θέσπισε το 2003, καθώς η ανταλλαγή ομολόγων έγινε μετά την αποτυχία πληρωμής.

Σε κάποιες ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, από τις μικρότερες “χρεοκοπίες” δεν ενεργοποιήθηκαν καθώς γίνονταν ανταλλαγές κατά προτίμηση. Φαίνεται ακόμη ότι το μέγεθος… μετράει, καθώς τα μικρότερα κράτη μπορούν πιο εύκολα να προχωρούν σε αναγκαστικές ανταλλαγές χωρίς να οδηγούνται την ίδια ώρα σε χρεοστάσιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook