Δυο 12χρονα κορίτσια μεγάλωναν η μια με τους γονείς της άλλης λόγω λάθους στο μαιευτήριο όπου γεννήθηκαν, με 15 λεπτά διαφορά, στη Ρωσία. Το λάθος έγινε μόλις πρόσφατα αντιληπτό λόγω ενός τεστ DNA που πραγματοποίησαν για άλλη αιτία αλλά του οποίου τα αποτελέσματα προκάλεσαν μεγαλύτερη έκπληξη από την αναμενόμενη.

«Ανακάλυψα τι είχε συμβεί όταν ο πρώην σύζυγός μου αρνήθηκε να μου δίνει διατροφή», λέει η Γιούλια Μπελιάεβα που μεγάλωνε επί 12 χρόνια την Ιρίνα, σε ένα μικρό διαμέρισμα στα Ουράλια Ορη, πιστεύοντας ότι ήταν κόρη της. «Τον πήγα στα δικαστήρια για να αποδείξω ότι ήταν ο πατέρας της Ιρίνα. Κάναμε όλα τα τεστ DNA όμως τα αποτελέσματα αποτέλεσαν τεράστια έκπληξη: όχι μόνο ο πρώην σύζυγός μου δεν είχε βιολογική σχέση με την Ιρίνα αλλά ούτε κι εγώ».

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 17 Δεκεμβρίου 1998 έγινε ένα μοιραίο μπέρδεμα στο τοπικό μαιευτήριο. Δυο μωρά έλαβαν λάθος τις ταμπελίτσες με το όνομά τους και, τελικά, δόθηκαν το ένα στους γονείς του άλλου.

Ολόκληρος ο κόσμος μου είχε αναποδογύρισε», λέει η Γιούλια. «Ανησυχούσα για το τι θα έλεγε η Ιρίνα και σκεφτόμουν συνεχώς την βιολογική μου κόρη. Ισως να την είχαν εγκαταλείψει, να την είχαν βάλει στο ορφανοτροφείο ή να ζητιάνευε στους δρόμους».

Η Γιούλια απευθύνθηκε στην αστυνομία και εντός εβδομάδων εντόπισε την πραγματική της κόρη. Σε ένα χωριό, μισή ώρα μακριά από το σπίτι της, ζει η Ανια Ισκαντέροβα, 12 ετών, με την οποία μοιάζει σαν δυο σταγόνες νερό. Η Ανια μεγάλωσε πιστεύοντας ότι ο Ναϊμάτ Ισκαντέροφ ήταν ο πατέρας της. Ο Ναϊμάτ είναι από το Τατζικιστάν. Ηταν παντρεμένος με Ρωσίδα αλλά χώρισαν και μεγαλώνει αυτός την Ανια και τα αδέρφια της σαν πιστούς μουσουλμάνους. Οταν η αστυνομία του είπε για το τραγικό λάθος, στην αρχή αρνήθηκε να το πιστέψει.

«Οταν όμως ο αστυνομικός μου έδειξε μια φωτογραφία του άλλου κοριτσιού, της Ιρίνα, και είδα το πρόσωπό της ήταν σαν να κοιταζόμουν στον καθρέφτη. Αρχισα να τρέμω. Ηταν φριχτό να σκέφτομαι ότι η κόρη μου είχε μεγαλώσει σε άλλη οικογένεια. Και ότι εγώ είχα μεγαλώσει την δική τους κόρη».

Οι δυο οικογένειες συναντιούνται συχνά σήμερα. Αλλά οι γονείς παραδέχονται ότι υπάρχει ένταση ανάμεσά τους.
«Είναι δύσκολο», λέει ο Ναϊμάτ. «Η μια οικογένεια είναι χριστιανοί, η άλλη μουσουλμάνοι. Εχουμε διαφορετικές παραδόσεις. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι ότι η Ανια θα αρχίσει να πίνει αλκοόλ και θα πάψει να προσεύχεται».
«Στον Ναϊμάτ δεν αρέσουν ορισμένα πράγματα που κάνουμε στην οικογένειά μας και σε μένα δεν αρέσουν ορισμένα στην δική του», λέει η Γιούλια.

«Ζούμε έναν εφιάλτη». Εκμυστηρεύεται τον μεγαλύτερο φόβο της: ότι και τα δυο κορίτσια θα την εγκαταλείψουν. Η κόρη που μεγάλωσε θέλει να περάσει χρόνο με τον βιολογικό της πατέρα ενώ η πραγματική της κόρη είναι σαν ξένη. «Προσπαθώ να δείξω μητρική αγάπη στην Ανια αλλά δεν τη δέχεται. Εχει μεγαλώσει διαφορετικά. Δεν είναι συνηθισμένη στην τρυφερότητα. Δεν καταλαβαινόμαστε. Οταν η ίδια σου η κόρη σε κοιτάζει σαν ξένη, πονάς πολύ».

Και οι δυο οικογένειες έχουν κάνει μήνυση στο Μαιευτήριο Κοπέισκ. Προς το παρόν τα δυο κορίτσια λένε ότι δεν θέλουν να αλλάξουν γονείς. Είναι χαρούμενες που βρήκαν η μια την άλλη. «Στην αρχή ήμασταν λίγο ντροπαλές, όμως τώρα έχουμε γίνει καλύτερες φίλες», λέει η Ιρίνα. Η Ανια προσθέτει: «Θα θέλαμε να ζούσαμε όλοι μαζί σ\’ ένα μεγάλο σπίτι».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook