Πράσινο φως στη μόχλευση του μηχανισμού ευρωστήριξης αναμένεται να ανάψει την Τετάρτη η ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου, ωστόσο αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες θα εγκρίνουν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο θα ζητούν να τερματιστούν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά μετά την ενεργοποίηση του νέου EFSF.

Η συμπολίτευση έχει 330 έδρες από τις συνολικά 620 της κάτω βουλής (Bundestag). Στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του EFSF, στις 29 Σεπτεμβρίου, είχε περάσει τις αλλαγές και με τη βοήθεια των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, με ψήφους 523 υπέρ και 85 κατά.

Η συμφωνία για το κοινό ψήφισμα μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, επιτεύχθηκε την Τετάρτη, και θέτει τους όρους για τη βουλή ώστε να στηρίξει τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες του μηχανισμού.

Το ψήφισμα υπογράφεται από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και διανεμήθηκε στα ΜΜΕ από το κόμμα των Χριστιανοδημοξρατών (CDU) της Μέρκελ, με στόχο η έγκριση της μόχλευσης, σήμερα στη βουλή, να έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους, βάζοντας αυστηρούς όρους στο θεσμικό πλαίσιο των εγγυήσεων του EFSF, αποκλείοντας ενδεχόμενες αλλαγές και θέτοντας ως πλαφόν για τις γερμανικές εγγυήσεις τα 211 δισ. ευρώ.

Σε αυτό επισημαίνεται ότι «η ανάγκη» να συνεχίσει η ΕΚΤ τις παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά τερματίζεται με την ενεργοποίηση του EFSF και καλείται η κυβέρνηση Μέρκελ να «σεβαστεί» την απαγόρευση στις πιστώσεις από την ευρωτράπεζα, όπως και επίσης και τις παρεμβάσεις στην πρωτογενή αγορά ομολόγων (κατά την έκδοση τους από τα κράτη).

«Για μας ήταν όρος ότι η Βουλή, σεβόμενη την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, έχει μία ξεκάθαρη θέση: όχι άλλες μη συμβατικές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ«, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD Κάρστεν Σνάιντερ μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικού κονοιβουλίου την Τρίτη.

Αυτή η επιτροπή ή ολομέλεια της βουλής, όταν ανακοινωθούν συγκεκριμένα μοντέλα μόχλευσης που θα μετατροπούν σε κατευθυντήριες γραμμές για τον EFSF, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει μία ακόμα φορά, σύμφωνα με το ψήφισμα.


Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Η ΕΚΤ έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 55 δισ. ευρώ. Αν η μέση τιμή κτήσης είναι το 80% της ονομαστικής αξίας, τότε η -λογιστική- ζημία είναι 16,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Fed ή την Τράπεζα της Αγγλίας, δεν θέλει να τυπώνει χρήμα και αν θέλει να αυξήσει τα κεφάλαια της θα απευθυνθεί στα κράτη-μέλη. Αν κάποιο κράτος δεν μπορεί να συνεισφέρει, τότε το βάρος πέφτει σε κάποιο άλλο κράτος.

Συνολικά, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Programme) έχει ξεπεράσει τα 160 δισ. ευρώ.

Έτσι, λοιπόν η Γερμανία συνειδητοποίησε τον κίνδυνο να κληθεί να πληρώσει τις ζημίες απ\’ αυτά τα ομόλογα, παράλληλα με τις υποχρεώσεις της προς τον EFSF.

Από την πλευρά της η Γαλλία, που πρότεινε τη μετατροπή του μηχανισμού σε τράπεζα, με πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, ήθελε ουσιαστικά να «φορτώσει» την ΕΚΤ με τόσα πολλά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, ώστε η ΕΚΤ να αναγκαστεί να τυπώσει χρήμα.


Εγγύηση με χρυσό;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild και του in,gr, μία από τις γερμανικές προτάαεις για τον μηχανισμό προβλέπει την κάλυψη των εγγυήσεων για τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις όπως τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζα.

Η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε κείμενο εργασίας εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook