Και η Κίνα μέσω του ΔΝΤ μπαίνει στην διαπραγμάτευση για την ενίσχυση του EFSF, προκειμένου η Ευρωζώνη να αποκτήσει επάρκεια παροχής “προστασίας” στο κρατικό χρέος των μεγάλων της περιοχής του ευρώ (Ιταλία, Ισπανία).

Οι σχετικές φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ευρωπαϊκό οικονομικό Τύπο χθες επιβεβαιώνονται έμμεσα σήμερα από κρατικά ΜΜΕ του Πεκίνου.

Οι τελικές αποφάσεις όμως που αφορούν συγκεκριμένα ποσά είναι πολύ πιθανό ότι θα καθυστερήσουν περισσότερο από το χρονικά περιθώρια που ορίζει η σημερινή Σύνοδος στις Βρυξέλλες που ξεκινά στις 7 μμ ώρα Ελλάδας με τις 27 χώρες μέλη και θα συνεχίσει από τις 8.30΄ μόνο με τις χώρες της Ευρωζώνης.

Στο Εurogroup έχει δοθεί εντολή να είναι έτοιμο να συγκληθεί εκτός απροόπτου αύριο μετά την Σύνοδο Κορυφής για να “τρέξει” τις όποιες αποφάσεις ληφθούν σήμερα αργά το βράδυ και οι οποίες αφορούν: τα “εργαλεία” μόχλευσης του EFSF, το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το εύρος του ελληνικού PSI μαζί με το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν και διαχέονται από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι πλέον συγκεκριμένες αποφάσεις θα αφορούν μάλλον το “ελληνικό θέμα” δηλαδή το haircut και το ύψος του β΄ πακέτου στήριξης.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία εξακολουθεί να απαιτεί “κούρεμα” της τάξης του “60% τουλάχιστον” εντούτοις, κάθε άλλο παρά βέβαιη θεωρείται ότι είναι μια τέτοια απόφαση.

Η αντίδραση των τραπεζών (με την στήριξη της Γαλλίας και της ΕΚΤ) παραμένει ισχυρή και κατά πως φαίνεται ένα τόσο υψηλό κούρεμα θα συνοδεύεται με ανταλλάγματα προς τις τράπεζες σε δύο επίπεδα:

* το χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους (ακούγεται ότι έχει ήδη εξασφαλισθεί οτι θα είναι από 9 έως και 12 μήνες)



* το είδος της συμμετοχής των κρατικών κεφαλαίων ή του EFSF στο μετοχικό τους κεφάλαιο (προνομιούχες ή κοινές μετοχές, μετατρέψιμα ομόλογα), όπως επίσης οι όροι και το χρονικό όριο επανα-ιδιωτικοποίησής τους.

Η πρόταση για το ελληνικό PSI, σύμφωνα με τα όσα ενημέρωσε ο κ. Βενιζέλος τους έλληνες τραπεζίτες προβλέπει ότι οι επενδυτές για κάθε haircut ύψους 100 ευρώ θα παίρνουν 15 ευρώ σε ρευστό και 35 ευρώ σε 30ετή ομόλογα.

Όμως αυτός ο “γόρδιος δεσμός” δεν είχε λυθεί μέχρι χθες το βράδυ και οι αριθμοί είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν μέχρι το βράδυ.

Εξ ού και η σύγχυση που εξακολουθούσε να επικρατεί για το που θα κάτσει τελικά η “μπίλια” για το ελληνικό κούρεμα…

Όσο για το EFSF η επικρατούσα πρόταση λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου είναι ότι η μόχλευση των κεφαλαίων του θα αφορά μέρος των κεφαλαίων που δεν απασχολούνται στα προγράμματα για Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα και το οποίο συνολικά φθάνει τα 240 δισ. ευρώ.

Μέρος αυτού –σύμφωνα με την πρόταση αυτή– θα περάσει σε περισσότερα του ενός ειδικά ταμεία (SPIV) τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν κεφάλαια ιδιωτικά αλλά και κρατικά από χώρες και θεσμούς εκτός Ευρωζώνης.


Εκεί μπαίνει το ΔΝΤ και η Κίνα

Ακούγεται πάντως ότι πέραν της εκδήλωσης πρόθεσης συμμετοχής από την Κίνα (η οποία έχει μεγάλα συμφέροντα στην Ε.Ε.) έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από μεγάλα επενδυτικά funds και τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά και των αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ασίας και της Λ. Αμερικής, “αλλά όλοι περιμένουν τις τελικές αποφάσεις που θα κάνουν συγκεκριμένες τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης…”.

Το κρίσιμο θέμα εδώ είναι το εύρος των εγγυήσεων που θα παρέχει το EFSF στα ομολογιακά δάνεια που θα εκδίδουν τα SPIV και τα οποία θα λειτουργούν ξεχωριστά το κάθε ένα για κάθε περίπτωση, π.χ. για την στήριξη ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας, κ.λ.π.

Οι επιφυλάξεις που έχουν εκδηλωθεί από αναλυτές της αγοράς αναφέρονται στο ενδεχόμενο τα δανεικά προϊόντα με τα οποία θα λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα SPIV να έχουν χαρακτήρα “δομημένων” τίτλων γεγονός που θα επηρεάσει την αξιολόγηση και την τιμολόγησή τους από τις αγορές…

Όλα αυτά βέβαια, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, θα κριθούν τις επόμενες ώρες και κυρίως θα κριθούν από τα όρια της ελαστικότητας των δικαιωμάτων διαπραγμάτευσης με τα οποία θα φθάσει σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες η κα Μέρκελ μετά από την ψηφοφορία στην Bundestag.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook