Δεν αρκεί η απλή δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά ζητούμενο είναι να εισπραχθούν τα οφειλόμενα προς το δημόσιο και να ελεγχθεί η νομιμότητα και η φορολόγηση ή μη των καταθέσεων στο εξωτερικό Ελλήνων φορολογουμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους δηλώνουν μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα. Αυτό τονίζουν, σε ερώτησή τους προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Ευτύχης Δαμιανάκης και άλλοι 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν: «Οι λίστες αυτών που έβγαλαν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους το 2009 και των οφειλετών προς το δημόσιο αναδεικνύουν ένα μεγάλο πρόβλημα με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην μείωση των εσόδων του δημοσίου, που επιβαρύνει ουσιαστικά και ευθέως τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να εισφέρουν πάνω από τις δυνάμεις τους για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η πλειοψηφία των καταθετών δηλώνει μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα».

Οι βουλευτές προσθέτουν ότι «αυτό που έχει σημασία, πέρα από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, είναι το τι μέλει γενέσθαι με τον έλεγχο της νομιμότητας και της φορολόγησης ή μη, των ποσών που αναφέρονται ως καταθέσεις εξωτερικού αλλά και την είσπραξη των οφειλόμενων προς το δημόσιο». Και ερωτούν τον κ. Βενιζέλο: «1. Αν θα κληθούν, από ποια υπηρεσία και πότε οι συγκεκριμένοι καταθέτες να αποδείξουν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων, αν έχουν φορολογηθεί τα συγκεκριμένα ποσά και ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών αν τα ποσά αυτά έχουν παράνομη προέλευση ή δεν έχουν φορολογηθεί; 2. Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών για την είσπραξη των οφειλόμενων στο δημόσιο; 3. Έχει γίνει διασταύρωση στοιχείων των καταθετών με τους οφειλέτες για εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία; 4. Πότε θα έχετε στη διάθεση σας τα στοιχεία για αυτούς που έβγαλαν στο εξωτερικό χρήματα το 2010;».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), Ευτύχης Δαμιανάκης (Χανίων), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), Γιάννης Βούρος (Β΄ Αθηνών), Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος (Αχαΐας), Νίκος Ζωίδης (Δωδεκανήσου) και Παναγιώτης Ρήγας (Κυκλάδων).