Αν και η ξενοφοβική «Λέγκα του Βορρά» έσπευσε να το διαψεύσει, στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των Ιταλών φαίνεται πως θεωρει αξιόπιστο το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της σημερινής «Repubblica», σύμφωνα με το οποίο ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς του εταίρους για την αποχώρησή του από την εξουσία με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Καβαλιέρε κατέληξε με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι σε ένα σχέδιο που προβλέπει την αποχώρησή του από την εξουσία στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου του 2012 και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Μάρτιο. Σε αντάλλαγμα, το κόμμα του κ. Μπόσι θα δεχθεί την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κάτι που μέχρι τώρα έχει απορρίψει.

Η Λέγκα διέψευσε τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απόπειρα αποδυνάμωσης του Μπερλουσκόνι εν όψει της κρίσιμης συνόδου σήμερα στις Βρυξέλλες. H εφημερίδα «Corriere della Sera» εκτιμά αντίθετα ότι η αποχώρηση επίκειται, και πως ένας πιθανός διάδοχος του κ. Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να είναι είτε ο επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου Τζιάνι Λέτα είτε ο επικεφαλής της Ιταλικής Γερουσίας Ρενάτο Σιφάνι.

«Ελπίζω να προκύψουν συνθήκες ώστε να αφήσω την ευθύνη της προεδρίας σε άλλους, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα κάνω αυτό που θα μου ζητήσουν το κόμμα και ο συνασπισμός μου», φέρεται να δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική σκηνή της χώρας του, μετά από σχεδόν 25 χρόνια.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Καβαλιέρε συνέταξε και απέστειλε - χθες βράδυ συγκεκριμένα - μια 14σέλιδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου υπογραμμίζει ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τον στόχο του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και του μηδενικού ελλείμματος έως το 2013. Επίσης, δεσμεύεται να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 έως το 2026, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πότε θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση.

Στην επιστολή γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας ύψους 145 δισ. ευρώ - τα οποία ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. Γίνεται λόγος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με παραπομπή στο ταμείο ανεργίας, για απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και για ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.