Μια νέα «σημαντική» πρόταση για την εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές υποβλήθηκε την Τρίτη από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), είπε εκπρόσωπος του την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Σε ανακοίνωσή του Iνστιτούτου ο εκπρόσωπος είπε: «Μία σημαντική νέα πρόταση έγινε από τον κύριο Τσαρλς Νταλάρα, τον επικεφαλής του IIF, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων».

Πρόσθεσε ότι αυτή αφορά σε εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους που περιλαμβάνονται στην πρόταση.

Η πρόταση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης (τη Δευτέρα) του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του ΙΙF Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος τον τελευταίο καιρό -και ενώ οι Βρυξέλλες απαιτούν από τις τράπεζες να δεχθούν κούρεμα άνω του 50%-, ανέβασε τους τόνους επισημαίνοντας σε μάλλον απειλητικό ύφος ότι «υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό».

Η Διεθνής Ένωση Τραπεζών (IIF) προέβαλε σκληρές αντιστάσεις στα εναλλακτικά σενάρια που της παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και σήμερα προχώρησε στην κατάθεση των δικών της αντιπροτάσεων σε σχέση με τις δυνατότητες συμμετοχής στο αναθεωρημένο πρόγραμμα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα που περιγράφοντας τη στάση των τραπεζών έλεγε χθες το βράδυ ότι «οι τραπεζίτες είναι έξαλλοι», σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές γι\’ αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί λύση».

Πάντως, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν να ζητούν από τις τράπεζες να δεχθούν κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που διακρατούν, ενώ το IIF τονίζει ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει εθελοντικός χαρακτήρας στην αναδιάρθρωση, αν το «κούρεμα» ξεπεράσει το 40%.

Οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες συνεχίζονται, ενώ όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που πραγματοποιείται αργότερα σήμερα, δεν θα ανακοινώσει συγκεκριμένο ύψος περικοπής για το ελληνικό χρέος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook