Την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Για την τετραετία 2011 – 2014 προβλέπονται επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, αναπλάσεις κτηρίων και περιοχών καθώς και για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με σχετική διάταξη, οι δαπάνες του Πράσινου Ταμείου δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% των διαθεσίμων του.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα υπόλοιπα χρήματα (δηλαδή το 95%) παραμένουν στα αποθεματικά του Ταμείου αλλά υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα διάθεσής τους στον κρατικό προϋπολογισμό με κοινή Υπουργική Απόφαση.

Τα διαθέσιμα του πράσινου ταμείου αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φθάσουν στο 1,6 δισ., με την εισροή πόρων κυρίως από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Από τα 400 εκατ. των δαπανών που προγραμματίζονται ως το 2014, τα 200 εκατ. θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας, εγκαταλελειμμένες ζώνες πρώην παραγωγικών δραστηριοτήτων στον αστικό ιστό, καθώς και σε περιοχές με προβλήματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Οι παρεμβάσεις αυτές μεταφράζονται όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, μεταξύ άλλων, σε διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, απελευθέρωση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι, παιδικές χαρές, φωτισμούς, εξοικονόμηση ενέργειας, αποκατάσταση – ανακαίνιση κτιρίων και επανάχρηση.

Ένα παράδειγμα είναι η μετατροπή ξενοδοχείου στην Ομόνοια σε φοιτητική εστία, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο. Προβλέπεται επίσης η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, κ.ά.

Η χρηματοδότηση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (βελτίωση οδικού δικτύου, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί κ.α.) φθάνει τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις, δηλαδή για την αποζημίωση των ιδιοκτητών προκειμένου να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις ακινήτων που θα μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους.

Με απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου, μετά από εισήγηση του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, έχουν ήδη δεσμευθεί 36 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις σε Ρέντη, Αθήνα, Αιγάλεω, Κορωπί, Αγ. Αναργύρους, Καματερό, Περιστέρι, Αλιμο, Ν. Ιωνία, Χαιδάρι και εκτός Αθηνών σε Καλαμάτα, Καστοριά, Καβάλα, Μενεμένη και Τρίπολη. Ακόμη 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη φορέων προστατευόμενων περιοχών (εθνικά πάρκα, δρυμοί, λίμνες κ.α.).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook