Στην εγκατάσταση στην Αθήνα Μόνιμης Επιτροπείας που θα αναλάβει την στενή παρακολούθηση όλων των παραμέτρων του «ελληνικού προγράμματος» και την ουσιαστική «κηδεμονία» της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα – πολλά – χρόνια φαίνεται πως καταλήγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Με βάση το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που φιλοξενούν ήδη αρκετά διεθνή ΜΜΕ, προβλέπεται μεταξύ άλλων «ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος», σε ουσιαστική αντικατάσταση των τριμηνιαίων αξιολογήσεων της Τρόικας. Πρόκειται δηλαδή για μια δικαίωση των γερμανικών απαιτήσεων καθώς μόλις προ ημερών η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε τονίσει πως ένα από μείζονα προβλήματα των Ευρωπαίων ηγετών στην παρακολούθηση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους ήταν η έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης ενημέρωσης από την Τρόικα που κατάρτιζε εκθέσεις-ποταμούς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο!

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία στην οποία δείχνουν να έχουν καταλήξει οι Ευρωπαίοι σημαίνει πως «ειδικοί τεχνοκράτες θα εργάζονται στενά και θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση». Με δυο λόγια η κυβέρνηση δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να παίρνει αποφάσεις εάν δεν έχει την έγκριση από το κλιμάκιο της … «μόνιμης τρόικας».

Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα υπάρχει ειδική αναφορά για την «ενίσχυση της διοίκησης του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και μόχλευση των κεφαλαίων από τον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Στήριξης». Σε αυτή τη βάση οι Ευρωπαίοι θα δεσμευθούν να παράσχουν «επαρκή οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών». Με τις τελευταίες πληροφορίες να ανεβάζουν το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook