Κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις από 11 χώρες του κόσμου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στη χώρα μας, ανέφερε την Τετάρτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του πρώτου ανοιχτού φόρουμ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων και των επιστημόνων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Δανία, Ισραήλ, Κύπρο και Ινδία.

Στην ομιλία του ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τα βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος στη διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης (περιοχή που αντιστοιχεί στη μισή και πλέον θαλάσσια έκταση της χώρας), η κυβερνητική απόφαση για έναρξη διαδικασίας ερευνών σε τρεις περιοχές (Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκωλο) στις οποίες - σύμφωνα με τις μελέτες - τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 250 - 300.000.000 βαρελιών, η ψήφιση του νόμου για τη σύσταση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, η οποία θα συγκεντρώσει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και θα διεξαγάγει τους διαγωνισμούς, κ.α.

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της εθνικής προσπάθειας για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας», τόνισε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε:

«Οι επόμενοι μήνες θα προσδιορίσουν τις δυνατότητες και προοπτικές μας για την παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα από τις αναξιοποίητες μέχρι σήμερα πλουτοπαραγωγικές πηγές του. Χρειαζόμαστε τη συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Καλούμε δημόσια όλους τους Έλληνες επιστήμονες, να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χ.Σπίρτζης τόνισε ότι η αξιοποίηση συνολικά του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι ένας από τους μοχλούς εξόδου της χώρας από την κρίση.

Την ανάγκη σύνδεσης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου γενικά, και ειδικότερα των υδρογονανθράκων, με τα ερευνητικά προγράμματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επεσήμανε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι στην επόμενη προκήρυξη του υπουργείου για ερευνητικά προγράμματα θα υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για τον τομέα του ορυκτού πλούτου, με ανάλογη ροή χρηματοδοτήσεων.

Ανέφερε τέλος ότι στον τομέα της γεωλογίας / μεταλλείων υπάρχει πλούτος ανθρώπινου δυναμικού με 3.500 προπτυχιακούς φοιτητές, 625 μεταπτυχιακούς, 220 καθηγητές και 330 πτυχιούχους κάθε χρόνο ενώ η κρατική χρηματοδότηση στα συγκεκριμένα τμήματα υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο.


in.gr