«Το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, που εκπροσωπεί την πλευρά των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αυτό θα γίνει «με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισ. ευρώ», σημείωσε.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των ηγετών της Ευρωζώνης για ένα σχέδιο μέτρων που έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση στην Ευρώπη, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας» είπε.

Ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε ότι οι όροι του PSI αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τις «ενδιαφερόμενες πλευρές» προσεχώς και ανέφερε πως θα «τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και δυναμικά».

Οι παραχωρήσεις του ιδιωτικού τομέα ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Ευρωζώνης «θα επιτρέψουν τη μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ με στόχο αυτό να φθάσει το 120% το 2020», επισήμανε.

Οι δεκάωρες διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, μετά τη διαφωνία των τραπεζών για μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους. Οι τράπεζες είχαν ήδη δεχτεί να χάσουν 21% (όπως το υπολόγιζαν οι ίδιες σε βάση καθαρής παραύσας αξίας) στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.


in.gr